Harran Üniversitesi yenidoğan servisi, prematüre bebekler için umut kapısı

Dünya Prematüre Günü dolayısıyla Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı da farkındalık oluşturmak adına farklı etkinlikler düzenledi. Düzenlenen etkinlikler kapsamında Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç ve yönetimindeki alanında uzman doktorlar, hastaneyi ziyaret edip, yenidoğan servisini inceledi.

5

Harran Üniversitesi Hastanesi, yenidoğan servisinde de bölgenin sağlık merkezi haline geldi. Doğum hızının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu Şanlıurfa'da prematüre bebek sayısı da oldukça fazla ve Üniversite Hastanesindeki yenidoğan servisinde prematüre bebeklerin bakımı ve takibi sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılıyor.

Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken, "Normal doğumdan önce gerçekleşen doğum sonucu dünyaya gelen ve prematüre adı verilen bebeklerin sağlık sorunlarına dikkat çekilmesi amacıyla ülkemizde 2011 yılından bu yana kutlanmaya başlanan Dünya Prematüre günü dolayısıyla Harran Üniversitesi Hastanesinde etkinlik düzenlendi. Harran Üniversitesi Hastanesi yenidoğan uzmanlarının vatandaşları prematüre bebek hakkında bilgilendirdiği etkinliklerde, bu tarzda dünyaya gelen bebeklerin bakımı ve sağlığı hakkında detaylı bilgi verildi." dedi.

Dr. Bağdiken, "Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2022 yılında 3,59 çocuk olan Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi Hastanesi bu yükün büyük bir kısmını kaldırıyor. Benzer şekilde kaba doğum hızı illere göre incelendiğinde, 2022 yılında kaba doğum hızının en yüksek olduğu il de binde 27,3 ile Şanlıurfa oldu. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde de 2022 yılında toplam bin 480 doğum gerçekleşti ve prematüre nedeniyle gerçekleşen yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatışların tamamına yakını yine aynı merkezde oldu. Bunun dışında yenidoğan yoğun bakım ünitesi tam donanımı ve personeli ile gerek il içi gerek il dışı sevklerin yapılabildiği bir merkez konumuna geldi." diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 2022 yılında 1 milyon 35 bin 795 doğum gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre de Türkiye'deki prematüre doğum oranı yıllık yüzde 10,2 olarak kayıtlara geçti. Yani ortalama her 10 bebekten biri hayata erken başlamış oluyor. Doğum ağırlığı 1500 gram altında doğan en riskli grupta yer alan bebek sayısı ise geçen yıl için 12 bin 260 olarak bildirildi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İdris Kırhan, "17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla bugün hastane çalışanlarımız ve Türkiye'nin farklı illerinden gelen hocalarımızla farkındalığı artırmak amacıyla bir aradayız. Beklenen doğum tarihinden 3 haftayı aşkın süre önce dünyaya gelen bebekler prematüre bebek olarak adlandırılmaktadır. Bu küçücük bedenlerin hayata bağlandığı yer olan prematüre yoğun bakımımızda çok iyi bir ekibimiz var. Burada büyük bir özveri ile çalışan tüm ekibimize çok teşekkür ederiz." dedi.

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yücesoy Bağdiken de, "Hastanemiz her geçen gün hem ekip olarak hem teknoloji olarak kendini geliştirmekte ve başta şehrimiz olmak üzere tüm bölgemizin umudu haline gelmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yenidoğan Bilim Dalında bu anlamda iddialıyız ve prematüre bebeklerimiz burada sağlıklı ve güvenli bir şekilde takip ediliyor. Bugün bizleri ziyaret edip, Yenidoğan ünitemizi inceleyen birbirinden değerli hocalarıma da teşekkür ediyorum. Hep daha iyisini yapmak ve hastanemizi geliştirerek, hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek için çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.