Şanlıurfa, Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük depremden etkilenen 11 ilden biriydi. Depremin ardından vatandaşlar, yüksek binalar ve şehir merkezleri yerine köy ve tarlalarda tek katlı evlere yöneldi.
Vatandaşların bu yönelimi tarımsal alanların imarlaşması sorununu beraberinde getiriyor. Urfa Çalışma Gurubu, bu konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Yapılan açıklamalar şu şekilde:
BİNLERCE DEKARLIK ALAN BETONLAŞTI
“Tarımın gözbebeği olan harran ovasında 2007 yılında 18.346 dekar (m.aydoğdu, 2011) 2017 yılında 57 000 dekar (a.aydemir, 2018) ve 2023 yılında da n
Şanlıurfa kent merkezinin kapladığı alanın yaklaşık 55 000 dekar olduğu düşünüldüğünde, ova da sulanan alanın dışında, neredeyse ikinci bir şanlıurfa kent merkezi büyüklüğünde 'tarım alanı betonlaşmıştır'.
6 şubat deprem felaketi sonrasında bağ, bahçe, köy gibi yerleşim alanlarının daha güvenli olacağı düşüncesi ve tarımsal alanlarının arsa fiyatlarından daha ucuz olması nedeniyle, merkeze yakın tarımsal bölgelerde imarlaşma mantar gibi çoğalmıştır.
KANUNSUZ YAPILAŞMALARDA CEZA UYGULANMALI
Türkiye’nin devasa tarım alanlarına sahip ve fıstığın % 42’sini yetiştiren ilimizin tarım alanları ne yazık ki hızla imara feda edilmektedir.
İlimizde her ay toplanan 'toprak kurulu' sadece izin gerektiren kullanımlar için toplanmakta olup, kanunsuz yapılaşmalarda ceza uygulanmamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak, bereketli topraklarda yapılaşma artarak devam etmektedir…
Bu konuda görünürde herkes dertli ancak, herkesin bir şeklide seyirci kaldığı bu betonlaşma problemi maalesef çözümsüz devam etmektedir. Uzun yıllardır her platformda dile getirilen bu sorun yetkililer tarafından çözülmemektedir veya çözülmek istenmemektedir…
ARTIK TEDBİR ALINMALI
Verimli tarım arazilerinin kaybını önlemek için arazi kullanım planları, sulama projelerinin, kentsel ve kırsal planlamanın, beraber ve eş güdümlü olarak paydaşlarla yapılması gerekmektedir.
Toprağın ve tarımın öneminin daha çok anlaşıldığı bu pandemi döneminde 5403 sayılı yasamız aslına yönelik olarak tüm kurumlar tarafından sahip çıkılarak uygulanabilirse!! Gelecek nesillerin emaneti olan bereketli ovalarımız kurtulabilecektir.
Ancak tedbir almakta geciktikçe topraklarımız artan yapılaşma hızı ile günden güne, azalmaktadır. Üzülerek dile getirdiğimiz bu konuyu çok zaman geçmeden çözülmesi ve bir daha dile getirilmemesi dileğiyle…
Unutulmamalı ki “bu topraklar bize atalarımızdan miras değil, çocuklarımıza emanettir”.
0 Yorum