AFAD verilerine göre, depremden etkilenen 11 ilde toplam 1365 kültür varlığı ağır hasar gördü. Bu ağır hasarlı kültür varlıklarının 402'si Şanlıurfa'da bulunuyor.
EN FAZLA AĞIR HASAR GÖREN KÜLTÜR VARLIĞI URFA’DA
Şanlırufa, depremlerde insan kayıpları bakımından daha az etkilenen illerden biri olmasına rağmen, en fazla ağır hasar gören kültür varlığı 402 yapı ile Şanlıurfa'da. Onu 248 ile Hatay, 261 ile Kahramanmaraş takip ediyor.
402 YAPI ZARAR GÖRDÜ
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin arasında yer alan Şanlıurfa’da kentin simgesi olan tarihi Balıklıgöl’deki Rızvaniye Camii’nin minaresi ve revaklarında yıkılmalar oldu.
En çok hasar gören kültür varlıkları arasında Ulu Camii, Balıklıgöl, Ayn Zeliha Gölü ve kentteki müzeler olmuştu.
Depremden zarar gören önem kültür varlıklarından bazıları şöyle:
BALIKLIGÖL VE RIZVANİYE CAMİİ
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerin arasında yer alan Şanlıurfa’da kentin simgesi olan tarihi Balıklıgöl’deki Rızvaniye Camii’nin minaresi ve revaklarında yıkılmalar oldu.
Depremin etkisi Balıklıgöl’de bununla da sınırlı kalmadı.
Balıklıgöl’ün berrak suyu ise yaşanan deprem felaketinin ardından çamur rengine döndü.
Suyun rengi uzun süre çamur renginde kalmıştı.
GÖBEKLİTEPE
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası dünyanın en eski yerleşim yeri olarak bilinen ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe’nin zarar görmediğini ifade etse de tedbir amaçlı kapatılmıştı.
Göbeklitepe’nin kapalı kapması kentte turist sayılarında ciddi azalmalara neden oldu.
ŞANLIURFA ARKEOLOJİ VE MOZAİK MÜZESİ
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde deprem sonra eserler hasar görmüştü.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Şanlıurfa Mozaik Müzesi depremin ardından yaşanan sel felaketinde giriş katları etkilendi.
Yapıların zarar görmesi ve bu yerlerin tedbir amaçlı kapatılmasına neden oldu. Hala kapalı olan müzlere turist sayılarındaki azalmanın en büyük nedeni.
Kaynak:
0 Yorum