ATAK-DER depremi önceden bildiriyor

Yayınladığı deprem tahmini ve tarihi ile Türkiye’de son dönemde konuşulan ATAK-DER, depremleri hava radarlarından takip ederek saatler öncesinden vatandaşlara uyarıda bulunuyor. Birçok depremi önceden bildiklerini iddia eden ATAK-DER’in Genel Başkanı Ömer Özkan, yakın zamanda Şanlıurfa’ya gelecek. Özkan, “Cana önem, afete önlem demeye devam edeceğiz” dedi.

5

Türkiye deprem, sel, su taşkını, toprak kayması, çığ, fırtına gibi doğal afetlerle mücadele ediyor. Bu afetlerin başında şüphesiz depremler geliyor. Bu yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7,7'lik ve 7,6’lik iki depremin etkisi hala hafızalarda. Bölgedeki artçı sarsıntılar sürerken ülkenin farklı noktalarında da depremler devam ediyor. 

Tokat’ta daha önce çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev üstelenen Ömer Özkan, yaşanan olaylar sonrasında önce WhatsApp’tan grup oluşturdu. Özkan, daha sonra Türkiye’de şubeleştirme adına Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği’ni (ATAK-DER) kurdu.

Kurulalı kısa bir süre olmasına rağmen ATAK-DER, deprem noktalarını şiddetiyle 1 ila 24 saat aralığında önceden tespit edip sosyal medya hesaplarından duyuruyor. 

Depremi önceden bildiklerini iddia eden ATAK-DER Genel Başkanı Ömer Özkan’a can alıcı soruyu, depremlerin gerçekten önceden bilinip bilinemeyeceğini sorduk. 

Bu soruya “kesinlikle evet” diyen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada herkes şu anda en büyük global afet olan depremler konusuna yöneldi. Japonya ve Çin çok ciddi yatırımlar yapıyorlar, 250 milyon dolar gibi rakamlar konuşuluyor, yapay zeka daha olayın yüzde 10'unu çözmüş durumda ancak bizler Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Genel Başkanlığı olarak yaklaşık 20 Nisan’dan bu yana nokta nokta, tüm şiddetleri ile birlikte depremleri sosyal medya mecralarında değerli milletimiz ile paylaşıyoruz.”

İçişleri Bakanlığı’na bağlı derneğin vatandaşlar zarar görmesin diye neredeyse 24 saat nöbetleşe uyuyarak çalıştığını belirten Özkan, “Amacımız insanlarımızın burnu kanamasın, 6 Şubat sabahında yaşadığımız binlerce canı kaybettiğimiz o sabahı bir daha yaşamayalım. Bizler gelecek olan sarsıntıları tek tek tespit edip, bu sebeple tüm sosyal medya adreslerimizde paylaşıyoruz” dedi. 

SOSYAL MEDYADA ÇOK KONUŞULAN VİDEO İÇİN NE DEDİ?

Ömer Özkan, deprem tahminlerinde bulunurken tamamen teknolojik sistemleri kullandıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Bu ay başında bir videom benden izinsiz sosyal medya dünyasında paylaşıldı. Videomuzu ayın 8'inde çekip, ayın 9'u ve 11'ine dikkat çektik. Tabii ki sosyal medyada insanlarımız özgürce bizlere dua da etti, eleştiri de… Ancak sonuca baktığımızda ayın 9’u sabah 5.30’da Hatay’da 5.2 büyüklüğünde, sonradan 4.9 olarak güncellenen sarsıntı yaşandı. Ayın 11'inde Antalya 5.2 ile sallandı. 

Demek istediğimiz şudur; bu bilim için yıllarca okuyan mühendislerimiz var, hepsinin önünde saygı ile eğiliyorum ancak bizim tahminlerimiz tamamen teknoloji kaynaklı olup, direk paylaşım yapmaktayız. Bu süreçte bir çok devlet büyüğümüz, kurum müdürlerimiz ile görüşmeler yaptık, yapmaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki çok yakında ülkemizde ‘afetleri önceden tahmin başkanlığı& kurulacak ve yönetici kardeşlerimiz bizlerden de güzel işler çıkartacaktır.”

Bu yolda çalışmalarına devam edeceklerini belirten Özkan, yakın zamanda Şanlıurfa’yı da kapsayan programlarına devam edecekleri bilgisini verdi. 

Şanlıurfa’nın yanı sıra Şırnak, Adıyaman ve Ordu’da etkinlikler yapacaklarını ifade eden Özkan, “ATAK-DER ile cana önem, afete önlem demeye devam edeceğiz” dedi.