İki gün yağmur yağdı fiyatı ikiye katlandı

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’da isot sezonunun sonuna gelindi. Kentte son günlerde biber fiyatları bir hayli düşse de isotun kilo fiyatı çarşıda bir önceki yıla göre iki katına çıkmış durumda. Esnaf, biber fiyatlarındaki düşüşe rağmen isotun pahalanmasını yağmur ve hava koşullarından dolayı isot yapılamamasına bağlıyor.

İki gün yağmur yağdı fiyatı ikiye katlandı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Şanlıurfa’da yaz mevsimi gelince neredeyse bütün evlerde isot yapma telaşı başlar. Bu sene de farklı olmadı. Ancak sezon başında biber fiyatlarındaki pahalılık yüzünden Urfalılar bu yıl fazla biber yapamadı. Yaz sıcaklarının olduğu günlerde biberin kilosu 25 liradan satıldı.

Biber fiyatları sezon sonuna doğru bir hayli düştü, kilosu 10 liralara kadar indi. Fiyatlar inse de bu kez hava şartları işleri değiştirdi. Havaların soğuması ve yağmurlar isot yapımını engelledi. İsotun bu sene az yapılmasından dolayı çarşıdaki fiyatları bir önceki seneye göre iki katına çıkmış durumda. 

Şanlıurfa’ya gelen turistlerin ilk yaptıkları şey çarşıda isot almak oluyor, bu da çarşı esnaflarına ekonomik anlamda katkı sağlıyor. Ancak bu yıl isot fiyatlarının bu denli yüksek olması alımı da düşürecek gibi görünüyor. 

 

ÇATIN: HAVALAR YAĞMURLU, KURUTULAMADI

Gazete İpekyol’a konuşan çarşı esnafı Mehmet Çatın, fiyatlardaki artışı şöyle anlattı: 

“Yeni sezon biberlerimiz geldi ama fiyatlar geçen seneye göre iki katı arttı. Aslında sezon sonuna doğru biberde bir düşüş oldu ama biber sezonu bittiği için, havalar yağmurlu oluğu için biber kurutulamadı. Bu nedenle biberdeki düşüş isot fiyatlarına yansımadı.” 

 

“NE KADAR KIYMETLİYSE TÜKETİMİ DE O KADAR ARTIYOR”

“İsot bu sene zirve yaptı” diyen Çatın, gelecek sene de isotun zirvede olacağını kaydetti. Çatın, isot fiyatlarıyla ilgili şunları söyledi: 

“İsot ne kadar kıymetli olsa tüketimi o kadar artar. Şu anda birinci kalite el yapımı isotun fiyatı 400 TL iken fabrika yapımı isotun fiyatı 120 TL civarında. El yapımı isotun fiyatı geçtiğimiz yıl 200 TL civarındaydı. İsot fiyatları kış boyunca artık yükselmez çünkü zirveyi gördü. Biber sezonunun da bitmesiyle isot fiyatları da yerinde durmaya başladı. Ama kıştan sonra fiyatlar yine yükselebilir. “

Vatandaşların genellikle el yapımı olan isotu tercih ettiğini belirten Çatın, “El yapımı isotta tuz daha azdır, yağ oranı daha azdır. Bu nedenle vatandaşların ilk tercihi el yapımı isot oluyor” ifadesini kullandı.

Esnaf Çatın, isotu alan kişilerin yüzde 90’ının dışarıdan gelip aldığını söyledi. 

İki gün yağmur yağdı fiyatı ikiye katlandı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.