EYYÜBİYE – Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Muradiye Mahallesinde yaşayan Sivar ailesinin 3 yaşındaki kız çocuğu K.Z., kaynar su dolu çaydanlığı üzerine devirdi.
Çocuğun feryadını duyan aile soğuk suyla ilk müdahalelerinin ardından küçük çocuğu Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürdü.
Vücudunun belden aşağısında 2. derece yanıklar oluşan K.Z., hastanede tedaviye alındı.
ÇOCUKLARDA EN ÇOK GÖRÜLEN YANIKLAR
Bebeklerde küçük alan gibi görülen bir yanık alan hayati tehlike oluşturabiliyor. Bu nedenle uzmanlar yanık üzerine diş macunu ve yoğurt gibi uygulamaların yapılmaması gerekiyor.
5 yaş altındaki çocuklarda en çok, sıcak içeceklerden dolayı oluşan yanıklar görülür. Erişkin biri için sıcak olarak değerlendirilmeyen bir içecek bebekler için deri yanığına sebep olabilir. Sıcak içecek ya da yiyeceklerden bebekler ve çocuklar uzak tutulmalıdır.
YOĞURT SÜRMEK DOĞRU MU?
Bebeklerdeki yanıklar ihmal edildiğinde hayat boyu iz ve fonksiyon kaybıyla sonuçlanabilecek sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle el, yüz, ayaklar ile genital bölge yanıkları hastaneye yatışı gerektirir. Bebeklerin vücut yüzeyleri küçük ancak orantısı erişkine göre farklıdır. Bu nedenle küçük alan gibi görülen bir yanık alanı bile hayati tehlike arz edebilir.
Yanık üzerine diş macunu, yoğurt gibi uygulamaların özellikle bebeklerde ve çocuklarda uzak durulması gerekir. Zira geri dönülemez bir kötü iyileşme süreci başlayabilir. Yüzeyel yanıklarda bitkisel ya da başka materyallerin kullanılması enfeksiyona sebep olabileceği gibi yüzeyel bir yanığı da derin yanığa dönüştürebilir. Bu da doku kaybı ya da doku nakli gibi uzun süren tedavileri gerektirebilir.
YANIK OLUŞTUĞUNDA İLK ÖNCE NE YAPILMALI?
Yanık oluştuğunda ilk yapılması gereken sakin olmak ve yanık bölgesinin acil olarak soğutulmasıdır. 10 dakika kadar yanık olan bölgeye su tutulması hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini önleyecektir. Eğer yanık bölgesinde sıkı bir giysi varsa bu hemen çıkartılmalıdır.
Eğer yanık bölgesine yapışan bir kumaş varsa buna müdahale edilmemelidir. Yanık bölgesini mutfakta kullanılan streç filmle sarın. Yapışabilecek hiçbir şey kullanmayın. Bu işlemleri uyguladıktan sonra en yakın acil kliniğine mutlaka gitmek gerekir. Rekonstrüktif Cerrahinin yaygın olarak uğraştığı alanlardan birisi özellikle çocuk yaşlarda oluşmuş yanık sekelleri dediğimiz yapışıklıklar ve yanık izleridir.
YANMALARA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELER?
- Boyutu büyük, derinin altına kadar inen yanıklar ve elektrik yanıkları mutlaka hastanede doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
- Yanık yeri olaydan hemen sonra temiz soğuk suyla, mümkünse musluk altında yıkanmalıdır.
- Yanık yerine asla yağ, krem, diş macunu, kolonya, pudra gibi maddeler uygulanmamalıdır.
- Eğer yanık yerinde üzerinde içi sıvı dolu küçük kesecikler (büller) oluşmuşsa bunları kesinlikle ellenmemeli ve patlatılmamalıdır.
- Yanık nedeni parmak ve ellerde şişme oluşabileceğinden yüzük, saat vb. gibi maddeler çıkarılmalıdır.
- Yanık yerinin enfeksiyon açısından ciddi bir risk taşıdığını kesinlikle unutmayın.
- Temiz bir sargı beziyle yanık yerinin üstünü tam olarak kapatın. Kesinlikle pamuk kullanmayın.
- Yanık yerini basınç ve sürtünmeden korumak gereklidir. Bu nedenle yanık yerinin üzerine çok sıkı bandaj uygulamayın.
- Yanık pansumanı için derhal bir sağlık kurumuna başvurun.
Kaynak:
0 Yorum