Halfetili Özdal duyurdu Urfa’ya yıllardır beklediği unvan verildi

Halfetili Şair Yazar, Nihat Özdal müjdeyi sosyal medya hesabından duyurdu. Kazancı Bedih, Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses’in de aralarında bulunduğu birçok sanatçıyı bağrından çıkaran Şanlıurfa’yı UNESCO kabul etti. Şanlıurfa artık “UNESCO Müzik Şehri” oldu.

Halfetili Özdal duyurdu  Urfa’ya yıllardır beklediği unvan verildi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Yöresel müziği, gazeli ve türküleri ile müzikal zenginliğini tüm dünyaya duyurmak amacıyla UNESCO'ya yaptığı başvurunun sonucunu merakla  bekleyen Şanlıurfa'yı mutlu eden haber nihayet geldi. Haberi Halfetili Şair Yazar, Nihat Özdal sosyal medya hesabından duyurdu.

ÖZDAL DUYURDU

Özdal, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Sanırım Şanlıurfa’dan kimsenin haberi yok ama müjdeyi vereyim, 10 yıl önce gündeme getirmiştim, bugün itibari ile Şanlıurfa artık UNESCO Müzik Şehri oldu. Kazancı Bedih ve Tenekeci Mahmut bir yerlerden gülümseyerek bakıyor, umarım bu ünvana yakışır nitelikte işler yapılır.”

Böylelikle, Bozkır'ın Tezenesi Neşet Ertaş'ın kenti Kırşehir'in ardından Şanlıurfa UNESCO Müzik Şehirleri listesine giren ikinci kentimiz oldu. Göbeklitepe'nin ardından adından söz ettiren Şanlıurfa, müziği ile de dünya kültürüne yeni bir soluk getirecek. 

MÜSLÜM BABA VE TATLISES

‘İmparator' lakaplı İbrahim Tatlıses, ile şarkılarını dinlerken kendilerinden geçen binlerce kişinin fanatiği olduğu ‘Baba' lakaplı Müslüm Gürses Şanlıurfa denince akla gelen ilk iki isim kuşkusuz. Bunların yanı sıra, Nuri Sesigüzel, Mahmut Tuncer, Mahmet Acet (Sefai), İsmail Badıllı, Abdurrahman İnal, Ahmet Kanneci, Abuzer Akbıyık, İsmail Badıllı Şanlıurfa ile özdeşleşen ve kente UNESCO Müzik Kenti unvanını kazandıran güçlü seslerden bazıları. Şanlıurfalılar'ın seslerinin güzelliğinin ise, bolca tükettikleri ‘İsottan' geldiğini söyleyenlerin sayısı ise hiç de azımsanacak gibi değil.

KAZANCI BEDİH

Şanlıurfa Sıra Geceleri geleneğinin unutulmaz sanatçılarından olan Kazancı Bedih'in asıl ismi Bedih Yoluk'tur. Dokumacılık yapan babasının tek çocuğu olarak 1929'da Şanlıurfa'da dünyaya gelen Bedih'in asıl mesleği ise kazancılık olup, işinin ehli oluşundan dolayı da duayen ustaya “Kazancı Bedih” lakabı takılmıştır. Bedih, 26 yıl çalıştığı Şanlıurfa Belediyesi'nde de hep müzikle ilgilendi. Emekli olduktan sonra da müziği bırakmayan büyük ustanın ud, tambur ve cümbüş gibi farklı müzik aletlerini çalma yeteneği vardı. Urfa'da şöhret olması ise 1975'te bir mahalli grupla taziyelere gidip mevlit ve gazel okumasıyla ortaya çıktı.

URFA SIRA GECELERİNE, OKUDUĞU GAZELLERLE DAMGASINI VURMAYI BAŞARDI

Divan şiirine sayısız eser kazandıran Fuzuli ve Nabi gibi şairlerin gazellerini davudi ve etkileyici sesiyle okuyan Kazancı Bedih, bir güfteyi farklı makamlarda icra edebilme yeteneğiyle de dikkatleri iyice üzerine çekti. Kazancı Bedih, Urfa sıra gecelerine, okuduğu gazellerle damgasını vurmayı başardı. Hemşehrisi İbrahim Tatlıses'in programına katılan büyük usta okuduğu türkülerle Türkiye'nin vazgeçilmezlerinden oldu. Yavuz Turgul'un yönettiği ve Şener Şen'in başrollerini oynadığı “Eşkıya” filminin müzikleriyle daha fazla tanınan Kazancı Bedih, plakçıların ısrarı üzerine çok sayıda albüm de yaptı. 2003'de “70 yaşından sonra yakaladığım şöhret benim için önemli değil” diyerek sanat hayatına son verdiğini açıkladı. Kazancı Bedih ve eşi, 19 Ocak 2004'te Şanlıurfa'daki evlerinde uyurken sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti.

 

 

Halfetili Özdal duyurdu Urfa’ya yıllardır beklediği unvan verildi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.