O sektörde 100 bin TL’ye çalışacak personel aranıyor Üniversite mezunu olmaya da gerek yok!

İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri sektöründe yetişmiş eleman ve işçi bulma sorunu her geçen gün büyüyor. Sektörde 500 binden fazla işçi açığı var. 100 bin TL üzeri maaşla çalışacak elemanlar aranıyor.

O sektörde 100 bin TL’ye çalışacak personel aranıyor  Üniversite mezunu olmaya da gerek yok!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Halktv.com.tr’de yer alan habere göre, İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri sektöründe yetişmiş eleman ve işçi bulma sorunu her geçen gün büyürken açıklamalar sektörde 500 binden fazla çalışan açığına işaret ediyor ve bu açık ücretlere artış olarak yansıyor. İnşaatlarda günlük yevmiyeler 2 bin TL'ye varırken, bir kepçe operatörünün maaşının 100 bin TL’yi geçtiği belirtiliyor.

500 BİN İŞÇİ AÇIĞI VAR

Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe de istihdam açığı büyüyor. Öyle ki sektördeki açığın 500 bin kişileri aştığına dikkat çekiliyor. 6 yıl önce 2 milyondan fazla kişinin çalıştığı sektörde bugün sayı 1.5 milyon kişilere kadar düşmüş durumda.

İşçi bulmada yaşanan sıkıntı ise ücretlere artış olarak yansıyor. Dünyanın üçüncü büyük üreticisi konumundaki Türkiye hazır beton sektörü de yetişmiş elemanlarını kaybetmekten şikayetçi.

ELAMAN AÇIĞI BÜYÜYOR

Birlik olarak meslek içi eğitim çalışmaları kapsamında 20 bin kişiye eğitim verdiklerini açıklayan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, “Ancak yetiştirdiğimiz elemanların çoğu yurtdışına gitti. Üyelerimize yönelik istihdam havuzu oluşturduk. Eleman açığımız büyüyor” dedi.

Kepçe, vinç operatörü maaşlarının 100 bin TL’nin üzerine çıktığını belirten Işık, buna rağmen çalışan bulamadıklarına dikkat çekti. Işık, hazır beton sektörünün bugün oluşturduğu istihdam sayısını ise 37 bin olarak açıkladı. Türkiye’de hazır beton sektörünün geldiği noktayı da değerlendiren Yavuz Işık, geçen yıl 105 milyon metreküp olan üretimin bu yıl 115 milyon metreküpe çıkacağını kaydetti.

Sektörün toplam kapasitesini 200 milyon metreküp olarak aktaran Işık, Türkiye’nin Çin ve ABD’den sonra dünyanın en çok beton üreten üçüncü ülkesi olduğunu belirtti. Avrupa’nın toplam kapasitesinin 260 milyon metreküp olduğunu ifade eden Işık, “Kalite ve hacim olarak da Avrupa’da birinci sıradayız” dedi.

2022 yılı resmi verilerine göre hazır beton sektörünün 6 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştığını kaydeden Işık, “Hazır beton sektöründeki ekip ve ekipmanların önemli bir kısmını, belki yüzde 70-80’ini ihraç ediyoruz.

Bundan da Türkiye ciddi şekilde döviz elde ediyor” diyerek hazır beton üretimin yerli ve milli olduğuna dikkat çekti. THBB’nin üyesi 400 tesis bulunuyor ve bunlar Türkiye’deki hazır beton üretiminin yüzde 65’ini kapsıyor.

“Hazır beton çok önemli bir yapı malzemesidir. Yerine de başka bir malzeme ikame etmek mümkün değil” diyen Yavuz Işık, şöyle devam etti: “1988 yılından beri standartlara uygun ve sürdürülebilir hazır beton üretimini ülke genelinde yaygınlaştırmak ve sürekli geliştirmek için faaliyet gösteriyoruz.

Güvenilir hazır betonun üretilmesi için inisiyatif alarak Kalite Güvence Sistemini (KGS) kurduk. Tüm üyelerimizin bu sistem kapsamında denetlenmesi zorunlu.

Yapı Denetim Sistemi ile şantiyelerde hazır betonlardan numuneler alınarak ürün güvenliği sürekli kontrol ediliyor. EBİS (Elektronik Beton İzleme Sistemi) ile beton numuneleri RFID etiketlerle dijital olarak izleniyor. Beton hem güvenilir hem de güvenilirliği çok sıkı denetlenen bir malzeme.”

Öte yandan Türkiye’nin ciddi deprem riski altında olduğunu hatırlatan Yavuz Işık, Türkiye’de her yıl en az 300 bin konutun yeniden dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Binaların kalitesiyle ilgili mutlaka deprem performansının yapılması gerektiğini vurgulayan Işık, “Deprem performans analiz merkezi diye bir merkezimiz var.

Burada hem ileri teknikte hem de tarama usulüyle binaların depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettik. Burada vatandaşlarımızın, sanayi kuruluşlarının, belediyelerin müracaatlarını alıyoruz. Birtakım tespitler yapıyor, bunları raporluyoruz. Özellikle İstanbul›da 6.5 milyon bağımsız birimden 600 binin yıkılıp yeniden yapılması veya güçlendirilmesi lazım.

Çünkü acil yıkılması gereken 90 bin tane tabut bina var” vurgusu yaptı. 6 Şubat depremlerinin yaşandığı dönemde deprem performans analizi başvurularının arttığını söyleyen Işık, bugüne gelindiğinde ise başvurularda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

 

 

 

O sektörde 100 bin TL’ye çalışacak personel aranıyor Üniversite mezunu olmaya da gerek yok!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.