Sadece 2 gün kaldı Urfalılar o geceye dikkat

Astronomiye ilgi duyanlar, kanlı ay tutulmasının ne zaman başlayacağını merak ediyor. 2023 yılında gerçekleşecek kanlı ay tutulması, gökyüzünü renklendirecek bir başka doğa olayı olacak.  Peki, kanlı ay tutulması nedir? Kanlı ay tutulması ne zaman? İşte detaylar…

5

Yılda iki kere gerçekleşen kanlı ay tutulmasının ilki Mayıs ayında yaşandı. İkincisinin ise Ekim ayı içerisinde yaşanması bekleniyor. Maksimum evresi 23.14'te gerçekleşecek olan kanlı ay tutulması 01.26'da Ay'ın yarı gölgeden ayrılmasıyla son bulacak. Bu harika gök olayı Türkiye'den de izlenebilecek...

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN 2023?

Türkiye'de bu yılın ilk kanlı ay tutulması 5 Mayıs 2023'te saat 18.15 ile 22.30 arasında gerçekleşti. Kanlı ay tutulmasının ikincisi ise 28 Ekim 2023 günü gerçekleşecek. Türkiye saati ile 21.02'de başlayacak olan tutulma, gece saat 01.26'ya kadar devam edecek. Söz konusu tutulmada ayın yalnızca yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağı için bu gölgedeki kızarıklığı fark etmek kolay olmayacak. Tutulmanın maksimum evresi ise saat 23.14'te yaşanacak.

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş'le Ay arasına girerek Ay'ın tamamı ile Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşımı engellendiği için Ay sadece Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtre ile yansıyan ışıkla aydınlanarak, kızıl bir görünüm kazanıyor. Gökbilimciler Ay'ın bu haline "Kanlı Ay" ismini veriyor.