İş yerinde sakın bunu yapmayın: Tazminatsız kovulabilirsiniz

Yargıtaydan çalışanları ilgilendiren, emsal niteliğinde bir karar çıktı. Buna göre o hareketi yapan işçi tazminatsız kovulabilecek.

5

Gece bekçisi olarak çalıştığı iş yerinden kovulan genç, İş Mahkemesi’ne başvurdu.

Davacı genç, kıdem ve ihbar tazminatının yanı sıra fazla mesai ücretlerini de talep etti. Davalı şirket avukatı ise mahkemede verdiği beyanda, davacının alacaklarının zaman aşımına girdiğini, hafta tatili ve genel tatil ücreti hakkının olmadığını iddia etti.

İşveren ise davacının işini doğru ve dürüst yapmadığını, dedikodu yaptığını ve iş arkadaşlarını birbirine düşürdüğünü, sözlü uyarılara rağmen davranışlarını değiştirmediğini belirterek iş akdinin feshedildiğini savundu ve davanın reddini istedi. Mahkeme ise davanın kısmen kabul edilmesine karar verdi.

EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR ÇIKTI

Kararın iki tarafın avukatları tarafından temyize götürülmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi devreye girdi ve emsal niteliğinde bir karar verdi.

Yüksek mahkeme, iş arkadaşlarına iftira edip dedikodularını yapan işçinin tazminatsız olarak kovulmasının haklı olduğuna hükmetti.

Kararın sadece fazla mesai saatlerinin hesaplanması konusunda bozulduğunu belirtti.

Yargıtay kararında şu ifadeler yer aldı:

"Somut olayda; dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak 2 bin TL fazla çalışma ücreti talep edilmiştir. Dava dilekçesinde talep edilen fazla çalışma ücretine hükmedilmiş ise de; ek bilirkişi raporunda hesaplanan miktarın uygun bir indirim yapılmadan fazla çalışma ücreti olarak kabul edilmesi, fazlaya ilişkin haklar saklı tutulmadan karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir." denildi.