Diyabet tedavisinin en önemli basamağı eğitim. Diyabetin kontrol altına alınabilmesi için yaşam tarzı değişikliği esas alınmalı. Dengeli beslenmek, kişiye uygun egzersiz programı seçip uygulamak, stresten kaçınmak, sigaradan uzak durmak vb. sadece diyabette değil her bireyde olması gereken yaşam tarzı.
Diyabet eğitimi tedavinin bir parçasını oluştururken, diyabet iyi bir eğitim ve yönetimle kontrol altına alınabilir.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Diyabet Hemşiresi Çiçek Karataş Karatoprak, hastanedeki diyabet okulunda diyabet hastalarına, endokrin hastalarına ve dahiliye hastalarına hizmet verdiklerini söyledi. Karatoprak, verdikleri eğitimle ilgili şunları söyledi:
“Oral diyabetiklerin yani ağız yoluyla alınan ilaçların kullanım şekillerinin zamanlarını öğretmekteyiz. Uygulamalı olarak da öğretiyoruz. Yazılı olarak da hastaları bu konuda bilgilendiriyoruz. Şeker düşüklüğünün yani hipoglisemi, şeker yüksekliğinin yani hiperglisemi durumlarında neler yapılması gerektiğini hastalara öğretiyoruz. Bunları biz farklı tekniklerle öğretiyoruz. Bazen bireysel eğitimler şeklinde bazen ise grupsal eğitimler şeklinde yapıyoruz. Grup eğitimlerini yaparken diyabet okulu adı altında yapıyoruz. Diyabet okulumuzda bir endokrin uzman, dahiliye uzmanı, fizyoterapist, diyetisyen, psikoloğumuz ve diyabet hemşiremiz eğitim vermekte. Bu eğitimlerin içerisinde bütün eğitimleri grup halinde veriyoruz. Burada biz hem hastaları hem de hasta yakınlarını eğitiyoruz.”
Hemşire Karatoprak, diyabet ile ilgili problemi olanları Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi diyabet okuluna beklediklerini kaydetti.