Basketbolun Doğuşu

Amerika'da bir okulda doğan basketbol, kısa sürede tüm dünyada popüler bir spor haline geldi.

Basketbolun Doğuşu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Basketbol, 1891 yılında Amerika'nın Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) Eğitim Okulu'nda beden eğitimi öğretmeni olan Kanadalı Dr. James Naismith tarafından icat edilmiştir.

Naismith, o dönemde kışların çok çetin ve uzun sürdüğü Massachusetts eyaletinde, öğrencilerinin kış aylarında da spor yapabilmeleri için bir oyun tasarlamıştı. Bu oyunun amacı, topu bir sepetin içine atarak sayı kazanmaktı.

Naismith, ilk basketbol sahasını bir jimnastik salonuna yaptı. Saha, 10 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğindeydi. Pota, salonun duvarına monte edilmiş bir şeftali sepeti idi.

Naismith, ilk basketbol maçı 1891 yılının Aralık ayında oynandı. Bu maçta 9'ar kişilik iki takım yer aldı. Maç, 15 dakikalık iki devre üzerinden oynandı.

Naismith, basketbolun ilk kuralları 13 maddeden oluşuyordu. Bu kurallar arasında, topu yalnızca ellerle atmanın ve potaya atmanın mümkün olduğu, oyuncuların topu ellerinde 3 saniyeden fazla tutamayacağı, oyuncuların birbirlerini itemeyeceği gibi maddeler yer alıyordu.

Basketbol, kısa sürede tüm dünyada popüler bir spor haline geldi. İlk basketbol turnuvası 1891 yılında Springfield'de düzenlendi. Bu turnuvada 20 takım yer aldı.

Basketbol, 1936 yılında Berlin'de düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ilk kez olimpik bir spor olarak yer aldı. Bu turnuvada Amerika Birleşik Devletleri, altın madalya kazandı.

Basketbol, günümüzde dünyanın en popüler sporlarından biridir. Erkekler ve kadınlar arasında düzenlenen basketbol ligleri ve turnuvaları, milyonlarca insan tarafından takip edilmektedir.

Basketbolun Doğuşu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.