BBP Genel Başkanı Destici'den sığınmacı sorununa çözüm önerileri

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, son olarak Bozova’daki olaylarla gündeme gelen sığınmacı ve düzensiz göç sorununa ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın attığı adımların “olumlu fakat yeterli olmadığını” belirterek, “Tedbirlerin yoğunlaştırılarak artırılması gerekmektedir" dedi. Destici ayrıca düzensiz göç ve sığınmacı sorununun çözüme kavuşması için çözüm önerilerini sıraladı.

5

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri Bakanlığına 'düzensiz göç' ile mücadele çalışmaları için seslendi.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Destici, son olarak Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde yaşanan, daha önce başka şehirlerde de karşılaşılan sığınmacılardan kaynaklanan asayiş olaylarının halkın “haklı tepkilerine neden olduğunu” kaydetti.

Destici, vatandaşların, sığınmacı ve düzensiz göç sorununun günlük hayata yansımalarını, en fazla, ulaşımda, şehirlerin ortak kullanım alanlarında, sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kamu hizmetlerinde yaşanan problemlerle görüldüğünü vurgulayarak, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada ve bölgemizde meydana gelen olağanüstü şartlardan kaynaklanan ekonomik problemlerin ardından, Şubat ayında yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomimiz üzerindeki etkileri, sığınmacıların varlığını, Türkiye ekonomisi için taşınması mümkün olmayan bir yük haline getirmiştir.

Değişik kaynaklara göre farklı rakamlar dillendirilse de, Türkiye'deki sığınmacıların ülke ekonomisine ciddi bir maliyet yüklediği gerçekliği ortadadır. Sığınmacılarla birlikte, ülkemizde ikamet eden diğer yabancılar da hesaba katıldığında, ekonomik faturanın daha da büyümekte olduğu dile getirilmektedir.

Arz-talep ilişkisi doğrultusunda, başta gıda ve konut olmak üzere, talep artışlarının fiyatlara etkileri, bugün yaşanan, enflasyonun kontrol altına alınamaması gerçeğinin de ilk nedenlerin biri olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Mustafa Destici, dünyada, İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan başta olmak üzere, birçok ülke, düzensiz göç için yoğun ve sert tedbirler alındığını belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Düzensiz göçler üzerinden, Türkiye'nin demografik yapısının değiştirilmesi, bölgemizde Türkiye’nin gücünden rahatsız olanlara, bir fırsat olarak sunulmamalıdır. İçişleri Bakanlığımız, son dönemde, geçtiğimiz yıllara göre sığınmacılar ve düzensiz göçler için tedbirlerini artırmıştır.

Bakanlığımız tarafından atılan bu adımlar olumludur fakat yeterli değildir. Tedbirlerin yoğunlaştırılarak artırılması gerekmektedir. Ayrıca bu mesele üzerinden ülkemiz içerisinde karışıklık, kargaşa ve anarşi çıkarmaya çalışan iç ve dış mihraklara da milletimiz itibar etmemeli, devletimizde fırsat vermemelidir."

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DE SIRALADI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, iktidara çağrı yaparak, düzensiz göç ve sığınmacı sorununun çözüme kavuşması için çözüm önerilerini sıraladı.

"Büyük Birlik Partisi olarak düzensiz göç ve sığınmacı sorununun bir an çözüme kavuşması için şu önerileri sunmaktayız:

1) Suriye'nin kuzeyi PKK/PYD/YPG teröründen arındırıldıktan sonra boşalan ve oluşturulacak tampon bölgelere, öncelikli olarak, Kilis, Hatay, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin ve Adana'da bulunan ve milletimizin demografik yapının bozulması endişesi taşıdığı şehirlerimizdeki sığınmacılar yerleştirilmelidir

2) Ülkemizde sayıları üç ila dört milyon arasında olduğu söylenen Suriyeli sığınmacının ülkelerine geri dönüşleri hızlandırılmalıdır.

3) Ülkemizin, yoğun göç aldığı ülkelere vize uygulanmalıdır.

4) İkamet izinleri zorlaştırılmalıdır.

5) Konut satışı ve yatırım yoluyla vatandaşlık verilmesi uygulamasına belli süreyle son verilmelidir.

6) Ülkemizde vatandaşlık ve ikamet izni hizmeti veren sözde danışmanlık şirketlerinin faaliyetlerine son verilmelidir.

7) Avrupa Birliği ve Türkiye arasında 2013 yılında imzalanıp 28 Haziran 2014 yılında yürürlüğe giren geri kabul anlaşması sonlandırılmalıdır.

8) Ottawa Anlaşması'ndan çıkılarak, sınır güvenliğimiz güçlendirilmelidir.

9) Sınırlarımızın korunması için yüksek teknolojinin kullanımı ve ilave tedbirler uygulamaya konulmalıdır".