Şanlıurfa’da motosiklet satışlarında patlama yaşanıyor
Yüksek enflasyon ve kurdaki yükseliş nedeniyle otomobil fiyatlarının artması ve yakıt ücretlerindeki dengesizlikler daha ulaşılabilir bir mobilite aracı olan motosiklete talebi artırdı. Şanlıurfa’da motosiklet satışları son zamanların rekorunu kırdı. Kentteki motosiklet satıcıları, motosiklet satışl...
Çip ve tedarik sorunları nedeniyle sıfır otomobile ulaşamayan, ulaşsa bile yüksek maliyetleri ve yakıt fiyatlarını göze alamayan vatandaşların yeni tercihi motosiklet oldu. Çok sayıda vatandaş sadece artan maliyetlerden değil, salgın hastalıklar nedeniyle toplu taşıma araçlarını kullanmaktan da kaçınınca motosiklete yöneldi. Kurye tarafından gelen taleple de iyice büyüyen motosiklet pazarı, son zamanların satış rekorunu kırdı. Haliyle Şanlıurfa’da da trafikteki motosiklet sayısında ciddi artış var.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Şanlıurfa’da 2021 yılı sonunda trafiğe kayıtlı motosiklet sayısı 73 bin 120. Kasım 2022 itibarıyla bu sayı 77 bin 722’e yükseldi.
Sektör temsilcileri motosiklet satışlarında yaşanan hareketliliği BİHA’ya anlattı.
MÜJDECİ: YAKIT FİYATLARININ ARTMASI İNSANLARI MOTOSİKLETE YÖNLENDİRDİ
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi Uçaksavar Kavşağında bulunan iş yerinde sıfır motosiklet satan Hacı Müjdeci, motosiklet satışlarındaki artışın yaz aylarına doğru ‘tavan’ yapmasını bekliyor.
“Araç ve yakıt fiyatlarının artması insanları motosiklete yönlendirdi” diyen Müjdeci, şunları söyledi:
“Vatandaş artık arabaya binmiyor, binemiyor, motosikleti tercih ediyor. Çünkü motosiklette yakıt daha tasarruflu. Araba ortalama 1 litre benzin ile 10 kilometre yol giderken, motosikletler ortalama 1 litre benzin ile 40 kilometre yol gidiyor. Sadece akaryakıt değil, araç fiyatlarının yüksek olması ve yeni araçlarda yaşanan stok sıkıntısı da insanları motosiklete yönlendirdi. Özellikle memur kesim de artık motosiklete yönelmeye başladı. Otomobil fiyatları ve akaryakıt fiyatları artmaya devam ederse motosiklet satışları buna paralel artar.“
“EVE SİPARİŞ İSTEĞİ DE MOTOSİKLETE TALEBİ ARTIRDI”
Pandemiyle birlikte insanların eve sipariş isteğinin de motosiklete talebi arttırdığına dikkati çeken Müjdeci, “Özellikle aracı firmalar motosiklet satın alıyorlar. Sadece aracı firmalar değil birçok restoran, pastane motokurye sayısını artırdı. Bu da motosiklet satışlarına olumlu yansıdı. Şu anda satışlarımız iyi, yaza doğru daha iyi olmasını bekliyoruz. Zaten artık 3 asgari ücrete bir motor alınabiliyor. Memur kesim ve motokuryeler genellikle scooter tarzı motosikletler tercih ediyorlar. Şu anda en ucuz motor 25 bin TL’den başlıyor“ dedi.
TIKBÜYÜK: SATIŞLARA YÜZDE 50 ETKİ YAPTI
Kamberiye Mahallesinde yıllardır motosiklet ve ekipman satışı yapan Sedat Tıkbüyük ise, motosiklet fiyatlarının yüksek olmasına rağmen otomobile göre daha ekonomik olduğu için rağbet gördüğünü kaydetti.
“Otomobil fiyatlarının yüksek olması vatandaşları daha ekonomik olan elektrikli, pedallı bisiklet ve motosikletlere yönlendirdi” diyen Tıkbüyük, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu fiyatlardan biz de şikayetçiyiz. Akaryakıt fiyatları da öyle. Gelen zamlardan sonra kimi vatandaşlar yaya, kimileri toplu taşımaya, kimileri de daha yakıt noktasında avantajlı olan motosikletlere yönlendirdi. Satışlara yüzde 50 etki yaptı. Vatandaşlar hangisi ekonomik olarak cebine daha az yansıyorsa ona yöneldi.”
EN DÜŞÜK MOTORSİKLET 19 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
Geçen yıllara göre motosiklet fiyatlarında büyük artış yaşandığını belirten Tıkbüyük, ”En düşük motosiklet şu anda 19 bin TL’den başlıyor ve daha aşağına motosiklet de yok. Daha önce 7 bin lira olan motosiklet şimdi 19 bin TL. Biz genellikle en uygununu satmaya çalışıyoruz ama 19 bin TL’den başlıyor fiyatlar 100-150 bin TL’lere çıkıyor“ ifadelerini kullandı.
BİHA