Şanlıurfa’nın ilçesi karantinaya alınabilir! Hayvan ölümleri arttı

Siverek'te son dönemde artan büyükbaş hayvan ölümleri, şap hastalığı şüphesini gündeme taşıdı. İlçenin farklı bölgelerinde rastlanan hayvan ölüleri, vatandaşları tedirgin ederken, veteriner hekimler hastalığın bulaşma riskine karşı uyarılarda bulundu. Şap hastalığının yayılmasını önlemek için alınması gereken tedbirlerin altını çizen uzmanlar, bilinçsiz müdahalelerin durumu daha da kötüleştirebileceğini vurguladı. Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü, konuyla ilgili inceleme başlatırken, yetkililer numunelerin laboratuvara gönderileceğini açıkladı.

5

SİVEREK- Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde son dönemlerde artan hayvan ölümleri, şap hastalığını akıllara getirdi.

Son dönemlerde ilçenin farklı bölgelerinde büyükbaş hayvan ölüsü sayısının artması, şap hastalığı olarak değerlendirildi. Hayvan leşlerinin gelişi güzel bırakılmasının ardından çok sayıda vatandaş belediyeyi arayarak durumdan rahatsız olduklarını dile getirdi.

Meclis üyeleri ilçede şap hastalığı şüphesinin olduğunu ve önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan SİV-VET Kliniği'nden veteriner hekim Hikmet Daşçı, şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu söyledi.

DAŞÇI: YENİ ALINAN HAYVANLARIN MUTLAKA KARANTİNAYA ALINMASI GEREKİYOR

Hayvan sahiplerini uyaran Daşçı, şu ifadeleri kullandı:

"Son zamanlarda Siverek ilçesinde çokça rastladığımız zoonoz (hayvanda insana bulaşabilen) bir hastalıktır. Morbiditesi yüksek (bulaşma) mortalitesi (ölüm oranı) düşük olmasına rağmen ölümcül sonuçları son yıllarda bölgemizde çokça rastlamaya başladık ve yetiştiricilerimiz önemli kayıplar yaşadı. Yeni alınan hayvanların mutlaka karantinaya alınması gerekiyor. Aşı programlarına dikkat edilmeli ve mutlaka aşılama süresinin beklenmesi gereklidir. Sürüde şap ile ilgili bir şüphe varsa kesinlikle aşılanmaması gerekir ve bağışıklığı destekleyici tedavilerin daha olumlu sonuç alınabilirliği unutmamalıdır. Şap viral bir hastalıktır dolayısıyla antibiyotikler etki etmez, sadece sekonder enfeksiyonlara karşı kullanılabilir. Kulaktan duyma bilgilerle değil, veteriner hekim kontrol ve tavsiyesiyle tedaviler olumlu sonuçlar verir. Çıplak elle lezyonlu bölgelere dokunulmamalı ve dikkat edilmeli."

Siverek İlçe Tarım Müdürlüğü'nün de artan ihbarlar üzerine numune alarak laboratuvara göndereceği öğrenildi.

Hayvan ölümlerinin artması Siverek Belediyesi Ocak Ayı olağan meclis görüşmelerinde gündeme geldi. 

Konuyla ilgili inceleme başlattıklarını belirten Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, Zabıta Müdürlüğü'nün çalışma yürüttüğünü ifade etti.