Ekran bağımlılığı, çocuklarda miyop başta olmak üzere çeşitli göz rahatsızlıklarına neden oluyor. Teknolojinin ilerlemesiyle ekran süresi artarken, her üç çocuktan birinde miyop görülüyor. Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Lokman Balyen, miyop bozukluğunun ortaya çıkış nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Dr. Balyen, ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin sadece göz sağlığını değil, çocukların sosyal ilişkilerini ve psikolojik durumlarını da olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Balyen, özellikle çocukların objeleri yüzlerine yakın tutması, sık sık gözlerini ovalaması veya ekrana çok yakın oturması gibi belirtilerin bir sorun işareti olabileceğini belirtti.
BALYEN: SÜREKLİ EKRAN KULLANIMI GÖZ RAHATSIZLIKLARINI TETİKLİYOR
Bireylerin bilgisayar, akıllı telefon ve televizyon gibi elektronik cihazları aşırı kullanıldığını belirten, Balyen, ‘Ekran bağımlılığı’ uzağı görme kusuru olan ‘miyopiyi’ artırıyor. Sürekli ekran kullanımı sosyal ilişkilerin zarar görmesine, fiziksel psikolojik sorunlara yol açtığı gibi göz rahatsızlıklarını da tetikliyor.” dedi.
Ekran bağımlılığı nedeniyle miyopinin küçük yaşlara kadar inmesinin endişe verici olacağını belirten Balyen, bu konuda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini ve çocukların ekranlardan uzak tutulması gerektiğini ifade etti.