Şanlıurfa'da tarih yazılacak: Dünyanın ilk Neolitik Kongresi başlıyor!

Şanlıurfa, 4-8 Kasım tarihleri arasında dünyanın ilk Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yaparak tarihin derinliklerine ışık tutacak. 64 ülkeden bine yakın bilim insanının katılacağı bu önemli etkinlikte, arkeologlar ve tarihçiler, Neolitik döneme dair araştırmalarını paylaşarak yeni keşiflerin kapısını aralayacak. Kongre öncesi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün Şanlıurfa’ya geldi. Bakan Ersoy, saat 18.00'de Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine katıldı.

5

Şanlıurfa, 4-8 Kasım 2024 tarihleri arasında dünyanın ilk Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yapacak. Bu önemli etkinlik, insanlığın geçmişine dair yeni bilgilerin ve keşiflerin paylaşılacağı bir platform olarak tasarlandı.

64'ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın bilim insanının katılacağı kongrede, dünyanın dört bir yanından arkeologlar, tarihçiler ve bilim insanları bir araya gelecek. Katılımcılar, Neolitik döneme dair araştırmalarını ve bulgularını paylaşacak, böylece tarihin yeniden yazılmasına katkı sağlayacak.

Kongre öncesi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy özel olarak, Şanlıurfa’ya geldi. Bakan Ersoy, saat 18.00'de Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış törenine katıldı. 

Bu eşsiz etkinlik, Şanlıurfa’nın tarihsel ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkaracak ve bölgeyi uluslararası alanda daha görünür kılacak. Kongre, aynı zamanda bilimsel iş birlikleri ve bilgi paylaşımının güçlenmesine olanak tanıyacak.

ERSOY: NEOLİTİK DÖNEMİN KALBİ

Kongre’nin açılışında konuşan Bakan Ersoy kongrenin önemine vurgu yaparak, “Neolitik dönemin kalbi Anadolu topraklarında, insanlık tarihinin en önemli basamaklarından birinin izlerini taşımaktan ve bu eşsiz mirası dünya ile paylaşmaktan onur duyuyoruz. Tarihe tanıklık eden bu kadim topraklarda, Neolitik çağın başlangıcını keşfetmek, anlamak ve tüm insanlıkla paylaşmak adına, Dünya Neolitik Kongresi’nde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 

Bakanlığımızın himayesinde, İstanbul Üniversitesi ve Harran Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen Dünya Neolitik Kongresine hepiniz hoş geldiniz…” dedi.

“İLK BİLİMSEL TOPLANTI OLACAK”

Kongre hakkında bilgi veren Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:

“Bakanlığımızın himayesinde gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinde; 63 ülke ve 486 uluslararası kurumu temsilen, Neolitik konusunda uzman yaklaşık 1000 kişiden oluşan katılımcıların; 45 farklı oturum kapsamında, 687 sözlü sunum ve 62 poster sunumuyla kongreye katkı sağlamaları planlanmaktadır.

Bu Kongre ayrıca; dünyanın çeşitli yerlerinde, farklı zaman dilimlerinde, farklı kültürel ve sosyo-ekonomik yörüngeleri takip ederek gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumlara ilişkin tartışmaları da bir araya getirecektir. 

Kongre kapsamında; farklı bölgelerdeki Neolitik yaşam biçimleri, dönüşüm süreçleri, nedenleri, sonuçları, toplumsal örgütlenme modelleri, doğal çevre ortamı, beslenme özellikleri ve geliştirdikleri teknolojileriyle birlikte bütüncül bir yaklaşımla ele alınacaktır. 

Bu buluşma sözkonusu başlıkların küresel ölçekte tartışılmasını sağlayacak ilk bilimsel toplantı olması bakımından da büyük öneme sahip olacaktır.”

“TÜRK ARKEOLOJİSİNİN ALTIN ÇAĞI”

“Türkiye’nin zengin kültürel ve tarihi mirasını koruma ve geleceğe taşıma amacıyla başlatılan Geleceğe Miras Projesi, ülkemizin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış kadim topraklarında, bu medeniyetlerin izlerini korumayı ve tanıtmayı giderek daha önemli hale getirmiştir.” diyen Bakan Ersoy şu ifadeleri kullandı:

“2018 yılında başlatılan 12 Aylık Kazı Programı ile temeli atılan proje; bu programın başarısının ardından, kültür turizmini geliştirme vizyonunu daha da netleştirerek hayata geçmiştir.

Geleceğe Miras Projesi, Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerini bilimsel bir bakış açısıyla ortaya çıkararak, geçmişin kültürel mirasını günümüzde yaşatmak ve gelecek nesillere aktarma vizyonu ile yürütülmektedir. Geleceğe Miras Projesi, Türkiye’yi dünya genelinde bir kültürel cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.

Bu projeyle, son 60 yılda Türkiye’de arkeoloji alanında yapılan çalışmalara eşdeğer bir başarıyı, önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleştirmeyi planlıyor ve bu dönemin “Türk Arkeolojisinin Altın Çağı” olarak anılmasını amaçlıyoruz. 

Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu geleneğinde başlayan arkeolojik çalışmalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği bilim insanlarıyla altın dönemini yaşamıştır.”