Şanlıurfa'da geçmişte evlerin duvarlarını süsleyen halılar, artık geçişe özlem duyanlar ve turistlerin talebiyle yeniden ilgi görmeye başladı.
Önceleri el ile dokunan bu halılar, günümüzde makinelerle üretiliyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, 1980 ve 1990'lı yıllarda el emeğiyle yapılan halılar, hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekiyor.
Ceylan figürleri ve çeşitli motiflerle süslenmiş bu halılar, adeta birer tablo gibi, binbir gece masallarını andıran etkileyici tasarımlara sahip. Günümüzde yalnızca bazı şark odalı evlerde ve turistlere yönelik dükkanlarda rastlayabildiğimiz bu eserler, şimdi yeniden ilgi çekmeye başladı.
TOPTAN: ESKİYE DÖNÜŞ BAŞLADI
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Halıcılar Çarşısı, tarihi dokusunu koruyarak bu ürünlerini sunmaya devam ediyor. Faruk Toptan, duvar halılarının köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı.Toptan, bu tür halıların özellikle şark odalı evlerde yaygın olarak kullanıldığını belirterek, son zamanlarda yeniden ilgi görmeye başladıklarını ifade etti.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN DESEN CEYLANLI, KAHVECİ GÜZELİ VE TAVUS KUŞU
Toptan, en çok ceylan ve kahveci güzeli desenli halıların rağbet gördüğünü belirtti. Eski duvar halılarının fiyatlarının 400 ile 1400 lira arasında değiştiğini ifade eden Toplan, şunları kaydetti:
”Eskiden dedemizin ve babamızın zamanında Urfa’daki evlerin en süs eşyasıydı. Hemen hemen her evde bulunurdu, bir ara piyasadan kalktı ama şimdi tekrar geri geldi. Eskiye dönüş başladı, bunları yenisi yok bunlar hep sandıkta kalan duvar halıları yenisi yapılmıyor. Eski duvar halıların fiyatı 400 ile bin 400 lira arasında değişiyor. En çok tercih edilen desen ceylanlı, kahveci güzeli ve tavus kuşu en çok rağbet bunları oluyor.”
ŞU ANDA YENİ ÜRETİM YAPILMIYOR
Faruk Toptan, Şanlıurfa’ya gelen yabancı ziyaretçilerin ve evlerini şark odasına dönüştüren vatandaşların bu halıları sıkça tercih ettiğini ifade ederek, “Geçmişte bu halılar, evlerde tablo gibi kullanılıyordu; çerçeveletilip duvara asılıyordu. Önceleri el emeğiyle yapılırken, daha sonra makine üretimiyle ortaya çıkmaya başladı. Ancak şu anda yeni üretimleri yapılmıyor. Şanlıurfa’ya gelen yabancı, şark odası olanlar ve konuk evleri alıyor. Zamanın süs eşyasına tekrar geri dönüş oldu.” diye konuştu.