Kartsız ödeme yapacakların cezası belli oldu!

Nakitsiz ödemeyi teşvik eden yeni düzenlemeyle, 7 bin TL üzeri alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımını zorunlu hale getiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, eski POS cihazlarını kullanan işletmelere de yüksek cezalar uygulayacak.

5

Türkiye'de nakitsiz ödemelerin yaygınlaştırılması adına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenlemelerle, yüksek miktarda nakit ödeme yapmak isteyen tüketicilere ve eski tip POS cihazlarını kullanmaya devam eden işletmelere ağır yaptırımlar uygulanacak. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yapılan son düzenleme ile özellikle kayıt dışı ekonominin önlenmesi hedeflenirken, kredi kartı ve banka kartı kullanımının zorunlu hale getirilmesi yönünde adımlar atıldı.

Yeni düzenlemeye göre, 7 bin TL ve üzerindeki alışverişlerde banka ya da kredi kartı kullanımı zorunlu kılınacak. Nakit olarak yapılan ödemelerde bu tutarı aşan harcamalar için tüketicilere en az 5 bin lira ceza kesilecek. Bakanlık, bu uygulama ile tüketicilerin ödeme işlemlerini banka ve finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirerek resmi kayıt altına alınmasını amaçlıyor. 

SEYYAR POS CİHAZI KULLANANLARA DA CEZA GELECEK

Öte yandan POS cihazı kullanımında da önemli değişikliklere gidildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2013’te başlattığı uygulama kapsamında seyyar EFT-POS cihazları ve yazar kasa işlevi gören ödeme kaydedici cihazlar birleştirilerek, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar devreye alınmıştı. Ancak bazı mükelleflerin halen eski POS cihazlarını kullanmaya devam etmesi nedeniyle Bakanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına bu cihazların toplanması ve yeni nesil cihazlara geçilmesi için talimat gönderdi. 

Bu talimata uymayan işletmelere bilanço esasına göre defter tutanlar için 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ise 10 bin lira ceza uygulanacak.