Son günlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Yenidoğan Çetesi skandalında 47 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, 22 kişi ise tutuklanmıştı. Çete üyesi oldukları iddia edilen kişilerin kimi özel hastanelerle anlaştığı, bu özel hastanelerin yeterli donanımı olmamasına rağmen acil durumu olan bebeklerin buraya sevkinin gerçekleştiği ve ölümlerine sebebiyet verdikleri belirtiliyordu.
Günlerdir kamuoyunda bebeklerini kaybeden İstanbul başta olmak üzere başka illerde yaşayan aileler de benzer süreçlere maruz kaldıklarını dile getirerek sorumluların bulunmasını talep ediyorlar.
SKANDAL ŞANLIURFA’YA DA SIÇRADI
İstanbul’da 12 bebeğin ölümüne neden olan Yenidoğan Çetesi skandalı Şanlıurfa’ya da uzandı. TÜİK verilerine göre doğum oranının en yüksek olduğu Şanlıurfa’da da benzer olayların olduğu iddiaları gündeme geldi. Sadece 2023 yılında Şanlıurfa’da doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak açıklanmıştı.
Kentte Mehmet Yayğın isimli bir yurttaş, doğuma kadar sağlıklı olan bebeklerinin solunum sorunu sebebiyle Özel Meydan Hastanesi’nde doğumun hemen ardından 9 gün boyunca kuvözde kaldığını, Temmuz 2024’te bunun karşılığında kendisinden 8 bin lira para alındığını fakat bebeğin kalbinin durarak yaşamını yitirdiğini iddia etti.
Bebeğin doğumuna doktorların girmediğini, sadece hemşirelerin girdiğini belirtmiş, ödediği 8 bin lira karşısında ise kendisine fatura verilmediğini belirtilmişti.
Konuya ilişkin Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan Meclis’e Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması için soru önergesi sundu.
Ayan’ın sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:
“1- 2022 yılından itibaren yaşamını kaybeden bebeklerin ölüm sebeplerinin araştırılmasına dair yürütülen bir çalışma var mıdır? Toplamda kaç bebek yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren bebeklerden kaçı “yenidoğan çetesi”nin kâr amaçlı uygulamaları sonucu yaşamını yitirmiştir? Buna dair yapılan çalışmalar mevcut mudur?
2- Urfa’da hizmet veren özel hastaneler en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetleme sürecinin sonuçları nelerdir?
3- 2022’den sonra Urfa’da hizmet veren özel hastanelerde doğum sonrası hastanede kaç bebek yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitiren bu bebeklere dair yürütülen bir soruşturma mevcut mudur?
4- Mehmet Yayğın isimli yurttaşın şikayetleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Doğuma kadar sağlıklı olduğunu iddia ettiği bebeğinin kuvöze alınma gerekçesi gerçekten bebeğin solunum yollarında yaşanan rahatsızlık mıdır? Hastane aldığı ücret karşılığında kendisine neden fatura kesmemiştir? İddiası üzerine başlatılan bir soruşturma mevcut mudur?
5- Urfa’da son iki yılda hayatını kaybeden bebeklerin ölüm gerekçelerinin araştırılması ve herhangi bir ihmal ya da kâr amaçlı güdülen suçlar kapsamında bebeklerin yaşamını kaybedip etmediğinin araştırılması için adım atılacak mıdır?”