Şanlıurfa'nın volkanik bölgesinde yetişiyor! Dünyanın her yerinden sipariş geliyor

Karacadağ eteklerinde yer altı kaynakları ve kar sularıyla yetişen; lezzetli, kaliteli ve oldukça faydalı Karacadağ pirincinin yeni hasadı, çuvallarla satışa sunuldu. Şeker hastalarının da tüketebildiği pirinç için dünyanın her yerinden sipariş geldiği belirtildi.

5

SİVEREK- Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'ne Karacadağ eteklerinde yetişen ve ismini de bu bölgeden alan Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı ve yeni mahsuller satışa da sunuldu.

KARACADAĞ PİRİNCİNİN SIRRI

Karacadağ pirinci, insanların dahi içmek için eline geçmeyen yeraltı kaynak suları ve erimiş kar suları ile beslenip ürün veriyor. Bu sayede protein, vitamin ve enzim yönünden diğer pirinçlere göre daha sağlıklı olduğu bilinen pirincin proteini ve aminoasit dengesi ile de anne sütüne yakın bir birleşimi bulunuyor. Karacadağ etekleri volkanik özel bir toprak yapısına da sahip olduğu için pirinç aynı zamanda şeker ve nişasta oranı düşük olarak yetişiyor. Böylece diğer pirinçlerin aksine şeker hastalarının tek tercihi haline geliyor. İşçilerin çeltik halinde topladığı pirinçler, boş arazilerde güneşin altında doğal yöntemle kurutuluyor. Yerli üretim ve yerel bir tohum ile yetiştirilen ürün hiç işlem de görmüyor.

Aromatik bir tat ve kokuya sahip olan, doğal, sağlıklı, lezzetli ve kalitesi ile bölgenin gastronomi değerlerinden biri olan Karacadağ pirincinde hasat zamanı da geldi. Hasadı tamamlanan ürünler fabrikalarda paketlenip çuvallarla tezgahlardaki yerini de aldı. Bir çuval pirincin bin 300 ile bin 500 TL arasında değiştiği öğrenildi.

ADINI ŞANLIURFA'DAN ALDI, TESCİLİ DİYARBAKIR'DA

Karacadağ pirinci her ne kadar Şanlıurfa'da yetişiyor olsa da pirincin tescilini Diyarbakır aldı. Diyarbakır Valiliği tarafından 4 Kasım 2010 tarihinde Karacadağ Pirincinin kalite ve lezzetinin korunması, farklı pirinç çeşitlerinin Karacadağ ismiyle piyasada satılarak üretici ve tüketicinin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla Karacadağ Pirincinin coğrafi işaret belgesinin verilmesi için başvuru yapıldı. 28 Mart 2018 tarihi itibariyle Karacadağ Pirinci Diyarbakır'ın coğrafi tescilli lezzeti oldu.