Deprem sosyal hayatı vurdu: Şanlıurfalıların buluşma noktası değişti!

ÖZEL HABER l Kahramanmaraş merkezli depremler, Şanlıurfa’da büyük yıkımlara yol açarak birçok binayı kullanılamaz hale getirdi. Kentin ticaret ve eğlence merkezlerinden biri olan Atatürk Bulvarı ve Bahçelievler Mahallesi, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala eski canlılığını bulamadı. Kısa süreli bir hareketlilik yaşansa da, bu bölgelerin eski halinden eser yok. Ancak bu boşluğu doldurmak için yeni bir merkez ortaya çıktı. Kısa zamanda birçok kafenin açıldığı bu cadde, Şanlıurfa'nın yeni sosyalleşme noktası olmayı başardı. İşte o bölge….

5

Kahramanmaraş merkezli depremler, Şanlıurfa’da sosyal yapıyı köklü bir şekilde değiştirdi.

Şanlıurfa depremin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçmesine rağmen “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin derin izlerini taşıyor. Özellikle kentin ticaret ve eğlence merkezi olan Atatürk Bulvarı ve Bahçelievler Mahallesi, depremin yıkıcı etkilerinden en çok nasibini alan bölgeler arasında yer aldı. Bir zamanlar kalabalık ve canlı olan bu noktalar, bugünlerde bile hala sessiz.

DEPREM SONRASI HAYALET KENTE DÖNDÜ

Depremin ardından bölgede yaşayan pek çok kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yıkılan binalar ve oluşan hasar, vatandaşların güvenini sarsarak bölgeye olan ilgiyi azalttı. Eskiden akşamları hareketli olan sokaklar, ıssız bir görünüme büründü. Vatandaşlar, deprem ve olası artçılar korkusu nedeniyle bölgeye gitmekten çekindi. Bu durum, hem esnafı olumsuz etkileyerek gelir kayıplarına neden oldu, hem de sosyal hayatı bitirme noktasına getirdi.

ÖNCE MADDE BAĞIMLILARI YERLEŞTİ

Hatay ve Adıyaman gibi depremden en çok etkilenen illerde hasarlı binaların yıkım süreçleri tamamlanırken, Şanlıurfa'daki yıkım çalışmaları oldukça yavaş ilerlemesi birçok sorunu da beraberinde getirdi. Yıkımı geciken binaların, madde bağımlıları ve kimsesizler için barınma yeri haline geldiği yönünde şikayetler arttı. Vatandaşlar ve esnaf, yetkililerden yıkım işlemlerinin hızlandırılmasını ve binaların çevresinde gerekli güvenlik önlemlerinin bir an önce alınmasını talep etti.

SONRA HIRSIZLAR DADANDI

Acil yıkım kararı verilen ve ağır ile orta hasar nedeniyle tahliye edilen binalar, hırsızların hedefi haline geldi. Bu binalar adeta yağmalanırken, durum mahalle sakinlerinde endişeye neden oldu. Hırsızların, apartman dairelerinde kalorifer petekleri, su sayaçları, musluklar, klima motorları, güneş enerjisi panelleri ve çelik dış kapılar gibi söküp satabilecekleri değerli eşyaları çaldığı gözlemlendi.

YIKIMLAR DEVAM EDİYOR…

Bölgede hasar gören binaların yıkım süreçleri devam ediyor. Çok sayıda yapı, güvenlik gerekçesiyle yıkıldı. Kısa süreliğine yıkımlar farklı bir alana kaydırılsa da, gelen tepkiler doğrultusunda bu süreç yeniden aktif hale getirildi. Bazı hasarlı evlerin yıkım işlemleri tamamlanırken, ağır ve orta hasar almış pek çok bina hala yıkılmayı bekliyor.

BİR YIL GEÇTİ, DEĞİŞEN OLMADI

Deprem öncesinde, Atatürk Bulvarı ve Bahçelievler Mahallesi, Şanlıurfalılar için buluşma noktası, eğlence merkezi ve ticaretin can damarıydı. Henüz yıkımların tamamlanmadığı bölgede bir nebze olsun hareketlilik olsa da eski canlılıktan eser yok. Vatandaşlar, deprem korkusu ve güvensizlik nedeniyle bölgeye gelmekten çekiniyor. Esnaf ise, müşteri kaybıyla mücadele ediyor.

ESKİ CANLILIĞINA KAVUŞABİLECEK Mİ?

Bu gölgenin geleceği hakkında birçok soru işareti bulunuyor. Atatürk Bulvarı ve Bahçelievler Mahallesi eski canlılığına kavuşabilecek mi? Şehir planlaması, bu süreçte ne kadar etkili olacak? Bu soruların cevapları, bölgenin şekillendirecek önemli adımların atılmasına bağlı.

EN İŞLEK CADDE OLMA YOLUNDA…

Depremin yarattığı boşluğu doldurmaya çalışan Şanlıurfa'da, yeni bir merkez olarak Haliliye Karşıyaka Mahallesi Kanalboyu Caddesi yükseliyor. Birçok kafe ve iş yerinin açıldığı bu cadde, yeni bir sosyal yaşam alanı haline geldi.