Tarım ve Orman Bakanlığı, kırmızı et fiyatlarını dengelemek ve Türkiye'nin hayvancılık sektöründe sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi'ni hayata geçirdi. Bakan İbrahim Yumaklı, projenin detaylarını paylaşarak, özellikle Şanlıurfa'nın projenin odak noktalarından biri olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, projenin üç ana hedefe dayandığını belirtti: "İlk olarak üreticilerin uygun maliyetlerle hayvan temini sağlamasını amaçlıyoruz. İkincisi, tüketicilerin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşmalarını sağlamak. Son olarak da Türkiye'nin ithalat oranlarını mümkün olduğunca sıfırlamayı hedefliyoruz." dedi.
ŞANLIURFA CEYLANPINAR, DAMIZLIK MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR
Projenin en dikkat çekici ayağı, Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliklerinin damızlık merkezine dönüştürülmesi. Bakan Yumaklı, anaç hayvan sayısını artırmakla adına TİGEM ile Et ve Süt Kurumu işbirliğinde bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek “Bu projemizde Iğdır ve Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliklerimiz damızlık merkezlerimiz olacak. Buralardaki anaç hayvan sayısı peyderpey artacak. Iğdır'daki işletmemize ilk anaç hayvanlarımız geldi. Peki bu hayvanları ne yapacağız? Burada bulunan hayvanlardan doğan buzağıları aile işletmelerimize uygun maliyetle vereceğiz. Besi olarak verdiğimiz hayvanlarla aile işletmelerimiz aracılığıyla et üretimimizi yerli imkanlarla artıracağız. Dişi doğan buzağılar da yine aile işletmelerine uygun maliyetle verilerek anaç hayvan sayısını artırmış olacağız.” dedi.
KADIN VE GENÇ ÇİFTÇİLERE ÖZEL DESTEK
Hayvancılık sektöründe kadın ve genç çiftçilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyleyen Yumaklı, özellikle Şanlıurfa gibi tarım ve hayvancılıkla öne çıkan bölgelerde bu desteklerin etkili olacağını kaydetti. Bölgenin aile işletmelerine daha fazla kaynak aktarılacağını vurguladı.
ŞANLIURFA'NIN ULUSAL DÜZEYDE BİR HAYVANCILIK MERKEZİ OLMASI PLANLANIYOR
Genetik seleksiyon ve embriyo transferi ile hayvancılıkta devrim niteliğinde bir adım atacaklarını ifade eden Bakan Yumaklı, 2025 yılına kadar yüksek genetik kapasiteli üretim boğalarını Türkiye'de üretmeye başlayacaklarını söyledi. Bu çalışmalarla, Şanlıurfa'nın sadece yerel değil, ulusal düzeyde önemli bir hayvancılık merkezi olması planlanıyor.