Suriyelilerin yemek kültürü Şanlıurfa gastronomi zenginliğine zenginlik kattı

ÖZEL HABER l Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden Suriyeliler, Şanlıurfa’nın çeşitli bölgelerinde açtıkları lokantalarla kendi kültürlerini yaşatıyor. Bu mekanlar, geleneksel Suriye yemeklerinin yanı sıra Türk mutfağından lezzetler sunarak geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyor. Özellikle falafel, çıtır tavuk ve özel baharatlarla hazırlanan döner, hem Suriyeli hem de Türk ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu lokantalar, hem göçmenlere anavatanlarını hatırlatırken, Şanlıurfa'nın gastronomi zenginliğine de katkı sağlıyor.

5

İç savaşın yaralarını sarmak için Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Şanlıurfa'da hem kendilerine hem de kente yeni bir soluk getiren lezzetlerle buluştu. Açtıkları lokantalarda, memleketlerinin özlemini dindiren Suriye mutfağının eşsiz tatlarını Şanlıurfalılarla buluşturuyorlar.

FALAFEL EN ÇOK İLGİ GÖRENLERDEN

Suriye mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan falafel, Şanlıurfa'da da büyük ilgi görüyor. Nohut ve tahinin birleşimiyle hazırlanan bu lezzetli ve doyurucu yemek, özellikle ekonomik durumu kısıtlı olanlar için ideal bir seçenek. Falafel, genellikle humus ile birlikte servis ediliyor.

Çıtır tavuk da Suriye mutfağının vazgeçilmezlerinden. Farklı baharatlarla marine edilerek uzun süre pişirilmesiyle hazırlanan çıtır tavuk, hem lezzetli hem de doyurucu. Suriyeli lokantalarda, tavuk döner de farklı bir tatla sunuluyor. Çeşitli baharatlarla marine edilerek bir gece bekletilen tavuk, döner haline getirildiğinde damakları şenlendiriyor.

ŞANLIURFA'DA SURİYE LEZZETLERİNİN ADRESİ TOPÇU MEYDANI

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Topçu Meydanı, Suriye mutfağını deneyimlemek isteyenler için adeta bir cennet. Burada açılan birçok lokanta, hem Suriyeli hem de Türk müşterilere hizmet veriyor. 

Gazeteipekyol.com’a konuşan Suriyeli lokanta sahibi Mesut El Bere, Şanlıurfa'da en çok tavuklu yemeklerin tercih edildiğini belirtti. Özellikle kızarmış tavuk ve çıtır tavuk, müşterilerin favori lezzetleri arasında olduğunu belirten El Bere, pilavlarının da özel baharatlarla hazırlandığını ve farklı bir lezzet sunduğunu vurguladı.

EL BERE: EN ÇOK TAVUK TERCİH EDİLİYOR

Suriye mutfağında da tavuğun önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan El Bere, şunları kaydetti: 

“Lokantamızda falafal, pilav, kızarmış tavuk, sote, hamburger birde kendi ekmeklerimiz var, daha lezzetlidir. Burada en çok kızarmış tavuk ile çıtır tavuk rağbet görüyor. Birde ismini kelipsi dediğimiz yemek var çok tüketiliyor. Bizim hem Suriye’de hem burada en çok tavuk tercih ediliyor. Özellikle sokak lezzetleri dediğimiz kızarmış tavuk 2-3 saatte pişiyor. Ayrıca pilav dediğimiz riz yemeğimiz özeldir. Biz ona birçok renk karışımı ve baharat koyarak ayrı bir lezzet sunuyoruz.”

“FİYATLAR 45 LİRA İLE 290 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR”

“Bizim lokanta gece saat 2’ye kadar hizmet veriyor.” diyen El Bere, “Müşterilerimiz arasında Arap ile birlikte Türk müşterisi de çok geliyor. Fiyatlarımız ise yemeklerine göre değişiyor. 45 lira ile 290 lira arasında değişiyor” ifadesini kullandı.