Bir sen eksiktin Sivas! Şanlıurfa’ya bu kez kış şehri rakip

Fıstık denildiği zaman akla ilk gelen şehir Şanlıurfa. Fıstığın başkenti olarak kabul edilen Şanlıurfa'nın fıstığı hala pazarın yıldızı olarak öne çıkıyor, ancak fıstık üretimi Türkiye’nin dört bir yanına yayılmaya başladı. Bu durumda da Şanlıurfa’ya, her geçen gün yeni rakipler çıkmaya devam ediyor. Mersin, Manisa, Elazığ, Konya illerinin ardından bir de Sivas’ta fıstık hasadı yapılmaya başlandı.

5

ŞANLIURFA- Fıstık denince akla ilk gelen şehir olan Şanlıurfa’da fıstık hasadı devam ediyor. Toprak bakımından fıstık üretimi için en uygun topraklara sahip olan Şanlıurfa, üretim ve verim açısından Türkiye’de fıstık üretiminde ilk sırada yer alıyor.

Fıstıktaki yüksek getiri, birçok şehirde fıstık üretimini teşvik ediyor. Özellikle son yıllarda Urfa fıstığına rakip olarak, Türkiye'nin pek çok ilinde fıstık üretimi için yeni ağaçlar dikilmeye başlandı. Bazı şehirlerde ilk meyvesini alanlar bile oldu. 

Son yıllarda, Türkiye’nin çeşitli illerinde fıstık ağaçları dikilmeye başlandı ve bu bölgelerde de ilk ürünler alınmaya başlandı. Gaziantep ve Siirt gibi şehirler, hali hazırda fıstık üretiminin yapıldığı bölgeler arasında bulunurken, kalite ve verimlilik açısından dikkat çekiyor.

SİVAS 

Son olarak Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Günlüce köyünde kendiliğinden yetişen menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilen fıstık üretimi yaygınlaşıyor.

MERSİN

Mersin’in Mut ilçesi, fıstık üretiminde kendine yeni bir yer edinmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda fıstık ağaçları ekilen Mut ilçesi, bu yıl ilk hasatını gerçekleştirdi. Üretimden elde edilen fıstıklar, 62 lira gibi bir fiyatla satışa sunularak, Mersin’in fıstık üretiminde potansiyelini orataya çıkardı.

ELAZIĞ

Elazığ da fıstık üretimi yapan şehirler listesine dahil oldu. Elazığ Merkez’e bağlı İçme Köyü'nde bir çiftçi, bahçesine ektiği fıstıklardan ilk ürününü aldı. 

MANİSA

Manisa’nın Demirci ilçesinde de fıstık hasadı başladı. Demirci’deki fıstık ağaçlarından elde edilen ürünler, dış kabuklarından ayıklanarak Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi şehirlerin tüccarlarına sunuluyor. Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçedeki fıstık üretiminin yıldan yıla arttığını ve yaklaşık 30 bin menengiç ağacına göz aşısı uygulayarak üretimin daha da artırılmasını hedeflediklerini belirtti.