Şanlıurfa’daki okullarda yeni kriz kapıda! "Bunu kabul etmiyoruz, bunlar büyük sorunlar"

Her yıl eğitim sorunlarıyla uğraşan Şanlıurfa’da 2024-2025 eğitim-öğretim yılı da sorunlarla başladı. 800 bine yakın öğrencisi olan kentte, tahtası, sırası hatta öğretmeni olmayan okullar var. Bütün bu sorunlar yetmezmiş gibi birde öğrencilerin hayatın tehlikeye atacak yeni bir sorun ortaya çıktı.

5

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Şanlıurfa’da sorunlarla başladı. Kentte tahtası, sırası hatta öğretmeni olmayan okullar varken bir de temizlik sorunu baş göstermeye başladı. Bazı okullar sınıflardaki kuş pisliği ile eğitime merhaba dedi. Hijyen koşullarının sağlanmadığı okullarda sağlık problemleri velileri endişelendirmeye başladı. Sorunun sebebi ise personel bulunamaması… 

"Tasarruf tedbirleri" kapsamında İŞKUR tarafından başlatılan "İşgücü Uyum Programı" (İUP) ülke genlinde olduğu Şanlıurfa’da da olumsuz bir etki oluşturdu. Okullarda temizlik alarmı veriliyor…

İUP ile ucuz iş gücü ve geçici istihdam, okullarda personel sorununa neden oldu. Program ile haftada sadece 3 gün çalışacak temizlik, bakım ve onarım gibi destek hizmetleri için ‘geçici süreli’ personel görevlendirilmesine gidildi.  Program kapsamında katılımcılara ise günlük 566,73 TL cep harçlığı ödeneceği ve kısa vadeli sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacağı öğrenildi. Sigorta ödemesinin de sadece sağlık ile ilgili olacağı, çalışma sürelerinin emekliliğe yansıtılmayacağı belirtildi. Aylık sadece 6 bin 792 TL maaş öngören uygulama, umulduğu gibi olmadı. Başvuru yapan binlerce kişi kısa süre sonra “Bu maaşa bu iş yapılmaz” diyerek iş bıraktı. Çalışma koşulları nedeniyle istenilen personel sayısı karşılanamadı. 

 

VELİLER TEMİZLİKLERİ KENDİLERİ YAPIYOR 

Temizlik sorunu için hayata geçirilen uygulama başka bir soruna dönüştü. Yüzlerce öğrencinin saatlerce eğitim aldığı kurumlar temizlik sorunu ile baş başa bırakıldı. Hal böyle olunca bazı okullarda öğretmen ve müdürler kolları sıvadı ve hafta sonu okulların temizliğini kendileri yapmaya başladı. Bazı okullarda da velilerden temizlik desteği veya bağış istendiği öğrenildi. 

COŞKUN: HİZMET ALIMINDAN BAŞKA ÇARE YOK

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, bu yıl personel ihtiyacı için uygulamaya alınan sistemi eleştirdi ve “Bu yıl nasıl bir karar alındı, nasıl bir süreç geliştirildi, nasıl böyle bir sonuca varıldı inanın bazen anlamak oldukça zor. Daha önce Urfa’da mesela yaklaşık olarak 2200-2500 civarı TYP üzerinden personel alınırdı onu 5 bine çıkarmışlar. Sayının arttırılması için iyi ama içerik oldukça sıkıntılı. Özellikle İUP,  iş güvencesinden yoksun adil ve yeterli gelir getirmeyen sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olması nedeniyle maalesef bu konuda sürdürülebilirlik özelliği yok. O yüzden okulların temizliği maalesef yine sıkıntıya giriyor” dedi.

Okullarda idareci ve öğretmenlerin temizlik yapmaya başladığına dikkat çeken Başkan Coşkun çözüm önerisi olarak da hizmet alımı önerisinde bulunarak şöyle konuştu:

“Çözüm önerimiz, olmazsa olmazımız hangi okula kaç personel lazımsa dışarıdan hizmet alımı yoluyla bunların alımı sağlanmalı ve istihdam için kaynak okulların bütçesine aktarılmalı ya da yine İŞKUR üzerinde olsun ama en azından hizmet alımı olduğu personelin temizliği en üst düzeyde yapacağına inanıyoruz o yüzden bunun bir tek yolu var o da hizmet alımından başka çare maalesef bulunmamaktadır.”

ŞENGÜL: KADROLU PERSONEL ALINMALI

Eğitim-Sen Şanlıurfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül ise geçici personel alımı ile sorunun çözüme kavuşturulamayacağını dile getirerek “Asıl sorun bu hizmet alımı değil. Milli eğitim kadrolarında temizlik personeli istihdamının olmaması. Bu noktada atama veya kadrolu temizlik personeli alındığında okullar daha iyi koşullarda temizlenebilecek. Bizim önerimiz kadrolu istihdamdır, okulların ihtiyacı kadar temizlik personelinin kadrolu olarak alınması” dedi. 

Sendika olarak konunun üzerinde titizlikle durduklarını belirten Şube Eş Başkanı Şengül “Hizmetli öğretmen ve diğer yardımcı hizmetli kategorisinde çalışan tüm personeller için eğitim sürecini en iyi şekilde destekleyecek personel alımının kadrolu olması bizim temel sendikal argümanımızdır” diye konuştu. 

 

BAŞKAN KUTLU: MAAŞLAR ÇOK DÜŞÜK 

“Türkiye genelinde böyle bir sorun var” diyerek uygulama kapsamında ödenen maaşın açlık sınırının altında olduğuna dikkat çeken Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Kutlu “3 gün gelecek çalışanlar, bir de 6 bin 500 TL gibi bir ücret ödenecek. Bu da hem yoksulluk sınırının hem de açlık sınırının altında bir ücret. Sendika olarak bunu kabul etmiyoruz. Okullar şu an gerçekten de çok kirli. Çalışan yok, personel yok, güvenlik yok… Bunlar büyük sorunlar” ifadelerini kullandı. 

“DAİMİ PERSONEL ALINMASI LAZIM”

Güvenlik personeli sorununa da değinen Başkan Kutlu çözüm önerisi olarak da şu talepte bulundu:

“Okullarda hem emniyet müdürlüğü her okula polis uygulamasına devam etmeli ve bu okullarda bunu arttırmalı hem de her okula sabit güvenlik personeli konulmalı. Temizlik ile ilgili olarak da biz şunu öneriyoruz; eski sistem yetersiz olsa da şu anki durumdan iyiydi.  6 bin 500 TL verilen yeni protokolü iptal edip yerine okulda sürekli görev alacak olan temizlik personellerinin alınması ve arttırılmasını talep ediyoruz.”