Kitap Vakfı'ndan Diyanet’e sert eleştiri! "Neden iktidarı Filistin için harekete geçirmiyorsunuz?"

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bu bölgede yaşanan sivil ölümler, Türkiye’nin dört bir yanında tepkilere yol açıyor. Bugün Şanlıurfa’da, daha önce birçok protestoya imza atan Kitap Vakfı, Dergah Camii önünde toplandı. İkindi namazının ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında, Mevlit Kandili programlarını düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, müftüler ve imamlara yönelik eleştirilerde bulunarak, “Niçin İktidarı Filistin halkının bu çığlığına cevap vermesini hatırlatmıyorsunuz?” denildi.

5

İsrail’in Gazze’de Filistin halkına yönelik saldırıları her gün artarak devam ediyor. Binlerce masum insan ve çocuğun hayatını kaybettiği bu soykırıma Şanlıurfalılardan tepkiler sürüyor. 

Daha önce İsrail’e karşı Şanlıurfa’da birçok eylem gerçekleştiren Kitap Vakfı, bugün ikindi namazı sonrası Dergah Camii önünde toplanarak, İsrail ile ticaretin tamamen kesilmesi için basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı grup adına Kitap Vakfı Başkanı Av. Mustafa Fuad Balıkçı yaptı.

BALIKÇI: BU KATLİAMI YAPANLARA, KRİTİK HİZMETLER SUNMAYA DEVAM EDİYOR

Balıkçı, Türkiye’nin İsrail ile olan siyasi ve askeri ilişkilerinin devam ettiğine dikkat çekti. Hükümetin bu ilişkileri sona erdirme konusunda tatmin edici bir adım atmadığını belirten Balıkçı şunları söyledi:

“Türkiye’nin işgalci rejimle olan siyasi ve askeri ilişkileri halen devam ediyor. İşgalci rejimle olan serbest ticaret antlaşması halen devam ediyor. Türkiye kamuoyundan gelen baskılar üzerine, işgalci rejimle olan ticarete son verme kararını, soykırımın 7. ayında aldı. Ancak burunlara ticaret yasağının delindiğine yönelik pis kokular gelmesine rağmen, bugüne kadar iktidardan ne bir yalanlama ne de tatmin edici bir açıklama geldi. Siyonist rejimin en büyük destekçisi Amerika ve NATO’nun İncirlik ve Kürecik üsleri halen aktif bir şekilde, bu katliamı yapanlara, kritik hizmetler sunmaya devam ediyor.”

“NİÇİN İKTİDARA, FİLİSTİN HALKININ BU ÇIĞLIĞINA CEVAP VERMESİNİ HATIRLATMIYORSUNUZ?”

“Mevlit Kandili programlarını düzenleyen Diyanet İşleri Başkanına, müftülere ve imamlara soruyoruz, eğer adına anma programları düzenlediğiniz peygambere gerçekten iman ediyorsanız,niçin iktidardan, peygamberin zalimlere karşı davrandığı gibi davranmasını, zalimlerle arasına mesafe koymasını ve onları desteklemekten vazgeçmesini istemiyorsunuz?” diyen Balıkçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dün gece Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla bütün illerde Mevlid Kandili programları düzenlendi ve mesajlar okundu. Alemlere rahmet olarak gönderilen, kafirlere ve münafıklara itaat etmemekle emrolunan peygamberimiz, bu gün şahit olduğumuz zulmün yanında çok hafif kalacak bir olayda, bir Müslüman kadının tesettürüne el uzatan o günün siyonistlerine, hak ettikleri muameleyi göstermiş ve onları Medine’den sürgün etmişti. 45 gün önce şehit edilen HAMAS lideri İsmail Heniyye, şehadetinden birkaç gün önce, bütün ülkeleri, Gazze'de yaşanan soykırıma ve işgalci rejimin hapishanelerinde esir tutulan Filistinlilere karşı işlenen sistematik işkence ve tecavüz suçlarıyla, tedavi, yiyecek ve ilaçtan mahrum bırakarak yavaş yavaş öldürme suçuna karşı harekete geçmeye, halkları da meydanlara inmeye çağırmıştı. Niçin iktidara, Filistin halkının bu çığlığına cevap vermesini hatırlatmıyorsunuz? Niçin Türkiye’nin işgalci rejime petrol taşıyarak bu soykırıma ortak olmasına karşı çıkmıyorsunuz?  Niçin Türkiye’nin zalim rejimle devam eden siyasi, askeri ve ticari ilişkilerine karşı çıkmıyor ve niçin bütün ilişkileri kesmesini istemiyorsunuz? Niçin o peygamberin getirdiği Kur’an mesajında; Allah’ın zalimleri ve zalimlere arka çıkanları sevmediğini, Allah’ın lanetinin zalimlere olduğunu,  Allah’ın, zalimlere uymamayı, onlarla işbirliği yapmamayı ve onlara karşı durmayı emrettiğini açıklamıyorsunuz?”

“İNSANLIK VİCDANINDA MAHKÛM OLMAMALARI İÇİN UYARIYORUZ”

Son olarak, sivil toplumun iktidarları yanlışlarından döndürme konusunda etkili bir güç olduğunu vurgulayan Balıkçı, şunları ekledi: 

“Biz sivil toplumun yegâneve etkili gücü, iktidarlar üzerinde baskı oluşturup onları yanlışlarından döndürmektir. Yapmamız gereken halkı harekete geçirerek iktidarların işgalci rejimle normalleşmesini engellemek, işgalci rejimi meşrulaştıran her türlü ilişkiyi sonlandırmak, zalime karşı mazlumdan yana tavır almasını sağlamaktır. Tarihin bu kırılma noktasında iktidarımız iyi bir sınav vermediği gibi maalesef sivil toplum kuruluşlarımız da iyi bir sınav verememişlerdir.  Dünyanın şeytani güçlerine karşı olağanüstü bir mücadele ve çok ağır kayıplar veren Filistin halkını ne yazık ki yalnız bıraktık.     Evet, tüm dünya, yer ve gökler şahittir ki Gazze direnişi bu sözünü yerine getirmiştir. Bizler yetkilileri, Allah’ın huzurunda, tarihin önünde ve insanlık vicdanında mahkûm olmamaları için uyarıyoruz.”