Bu kez şoku CHP yaşadı: Birinci parti değişti!

MetroPOLL’ün ağustos ayında yaptığı ankette, 31 Mart seçimlerinden sonra gerileme yaşayan AK Parti’nin yeniden birinci parti olarak öne çıkması, tartışmalara yol açtı. AK Parti yönetimi, “partiden kaçan oyların beklenenden daha erken bir sürede geri döndüğünü” öne sürüyor.

5

Metropoll’ün "Türkiye'nin Nabzı" adlı ağustos raporuna göre, 31 Mart’tan bu yana anketlerde ilk sırada olan CHP, bu konumunu yitirdi ve AK Parti yeniden zirveye yükseldi.

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’na konuşan AK Parti yetkilileri, ekonomide yaşanan zorlukların yanı sıra çeşitli sebeplerle başka partilere yönelen seçmenlerin, yerel hizmetlerde yaşadıkları sorunlar nedeniyle oylarını geri getirmeye başladığını belirtti. 

AK Parti yetkilileri, sahadaki gözlemlerini şu şekilde ifade etti: “Özellikle AK Parti’den CHP’ye veya diğer partilere geçen seçmenler, belediyelerde seçim öncesi verilen vaatlerin yerine getirilmediğini gördü. Talepler var ama çözümler eksik. Seçmen, bize bir uyarıda bulunmuştu ama konfor alanının bozulması rahatsız edici hale geldi. Enflasyondaki düşüş, ekonomiye olan güveni artırdı ve vatandaş kime güveneceğini yeniden anladı. Muhalefetin çözüm sunamayacağını fark etti. Özellikle belediyelerdeki akraba atamaları vatandaşların tepkisini çekti.”

Kararsızlar dağıtılmadan önceki oy oranları şöyle:


AK Parti: Yüzde 22,7  (Geçen aya göre 4,6 arttı)

CHP: Yüzde 19,3 (Geçen aya göre 4,2 azaldı)

MHP: 4,8 (Geçen aya göre 0,5  azaldı)

İYİ Parti: 3,7 (Geçen aya göre 0,3 azaldı)

DEM Parti: 6,9 (Geçen aya göre 0,3 azaldı)

Yeniden Refah Partisi: 3,5 (Geçen aya göre 3,0 arttı)

Zafer Partisi 2,7 (Geçen aya göre 1,2 azaldı)

TİP: 2,0 (Geçen aya göre 1,0 arttı)

SP: 1,1 (Geçen aya göre 1,0 arttı)

Kararsız 10,2

Protesto: 12,3

Cevapsız: 8,9

Kararsızlar dağıtıldıktan sonraki oranlar ise şöyle:

AK Parti: Yüzde 33 

CHP: Yüzde 28,2 

DEM: Yüzde 10,1 

MHP: Yüzde 7