iPhone 16 Pro Max'ın maliyeti ile satış fiyatı arasındaki farka şaşarsınız!

iPhone 16 Pro Max 1TB'nin üretim maliyeti, Apple ve kar payı ile lojistik giderleri dahil 58.934 TL iken ülkemizde eklenen vergilerle fiyatı tam 2 katına çıkıyor. Türkiye'de iPhone 16 fiyatlarının global fiyatlardan daha yüksek olma sebebi ise KDV, ÖTV ve ödenen diğer çeşitli vergiler iken ülkemizde bu cihazı alabilmek için çalışmanız gereken gün sayısı da diğer ülkelere göre kat be kat fazla...

5

 Türkiye'deki yüksek vergi oranları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar iPhone 16'nın Türkiye'de satış fiyatlarında dudak uçuklatıyor. 

iPhone 16 Pro Max 1TB'nin üretim maliyeti, Apple ve bayi karı ile lojistik giderleri dahil 58.934 TL olduğu öğrenildi. Ülkemizde satışı ise 61.065 TL'lik vergi eklenerek 119.999 TL'ye çıkacak. 

Global pazarda iPhone 16'nın fiyatlandırılması dünya genelinde çeşitli faktörlerin etkisiyle farklılık gösteriyor. Türkiye'de de cihazın maliyetinden 2 katına satışa sunulmasının nedeni vergiler ve ithalat maliyetler… Ülkemizde tüketiciler, ithalat işlemleri için ödenen KDV, ÖTV ve diğer çeşitli vergiler nedeniyle daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor. Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısındaki değer kaybı da cihazın maliyetinin 2 katı gibi ciddi bir oranda yüksek bir fiyattan satılmasına sebep olacak. 

 

İSVİÇRE'DE 4 GÜN, ÜLKEMİZDE 152 GÜN ÇALIŞMAK GEREK

Ülkemizde cihazın kullanım maliyetini küresel ortalamanın çok çok üstüne taşıyan bu durum, çalışma hayatına yansıtıldığında da diğer ülkelere göre daha çok alın teri dökmek gerektiğini gerçeğini ortaya çıkarıyor. İsviçe'de iPhone 16 Pro satın almak için 4,5 gün çalışmak yeterli iken Türkiye'de 152 gün çalışmak gerekiyor.