Şanlıurfa’da yarım asırlık lezzet aşkı: Hem lezzet hem de türkü

Şanlıurfa'nın kalbinde, Balıklıgöl'ün hemen yanı başında bulunan küçük bir lokantada, şehirdeki en sevilen yöresel yemekleri sunan Kadir Usta, bu lezzetlerin yanı sıra geleneksel türküleriyle de sofralara renk katıyor.

5

Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden olan Şanlıurfa'da gastronomiye olan ilgi her geçen gün artıyor. 

Kentin mutfağı, tarih boyunca süregelen zengin kültürel etkileşimlerin bir yansıması olarak, lezzetli ve özgün tatlar sunuyor. Urfa’nın tescillenmiş coğrafi işaretli yemekleri, özenle hazırlanıp misafirlere sunuluyor.

Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl platosunda yer alan küçük bir lokantada hizmet veren 63 yaşındaki Kadir Çoban, bu lezzetlerin en iyi örneklerini sunuyor. İçli köfte, mumbar, tirit, meyhane pilavı, çorba ve kelle paça gibi klasikleşmiş tatlar, Kadir Usta'nın ellerinde adeta birer sanat eserine dönüşüyor.

Şanlıurfa lezzetlerini sokaktan geçen yerli ve yabancı turistlere beğenisini sunan Kadir usta bir yandan da söylediği Şanlıurfa türküleri ile turistleri beğenisini kazanıyor. 

ÇOBAN: YÖRESEL YEMEKLERİ MEVSİMİNE GÖRE YAPILIYOR

Yöresel yemekleri mevsimine göre yaptıklarını ifade eden Çoban, “Mevsimine göre şu anda çömlek yapıyoruz, içliköftemiz ve lahmacunumuz var. Yaz olduğu için genellikle tavukta bulunuyor. Kış aylarında ise çorba, kelle paça ve tirit bulunur. Soğuklar gelince yani eylül ayı gibi tirit yapımına da başlarız. “ dedi.

“Dışarıdan gelen vatandaşların tirite ilgisi büyük” diyen Çoban konuşmasını şu şekilde tamamladı:

 “Tirit biraz zahmetli. Dışarıdan gelen vatandaşların tirite ilgisi büyük. Tirit yapan çok ustamız kalmadı şuan 3-4 kişi tirit yapıyoruz. Tirit et, gerdan ve buttan oluşur. Kemikler ile birlikte onları 4 saat kaynatılır, içindeki yağ ve sinirler alınır. Ekmek, yoğurt, et ve et suyu ile servis ederiz.”

HALİL ÇOBAN: URFA YEMEKLERİN FİYATLARI UYGUN

Kadir Usta'nın oğlu İbrahim Halil Çoban da babasının izinden giderek bu mesleği sürdürüyor. 

Babasıyla birlikte yaklaşık 10 yıldır lokantada çalışan İbrahim, Şanlıurfa'nın sokak lezzetlerini tüm dünyaya tanıtmak için çalıştığını söyledi.

“Dışarıdan gelen ilgi gayet güzel ve bizler bu durumdan memnunuz.” diyen Halil Çoban da şunları kaydetti:

”Burada sokak lezzetlerini satıyoruz. Bizim ki lüks lokanta değil de genelde dışarıdan gelen yabancı turistlere hitap eden sokak lezzetleri oluyor. Genellikle Lahmacun, tavuk kızartma, tirit, kelle paça, cevizli içliköfte ve kuşbaşı etli çömlek yemeklerini yapıyoruz. Dışarıdan gelen ilgi gayet güzel ve bizler bu durumdan memnunuz. Fiyatlarımız standart olmakla birlikte fiyatlarımız şöyle; kele paça 150 lira, tirit 150 lira, içli köftenin tanesi 40 lira ve lahmacun ise 40 lira.  Tanıtım olarak genellikle daha çok turistlere hitap eden yemekler yapıyoruz.”

YEMEK SERVİSİN ARDINDAN TÜRKÜLER İLE MÜŞTERİLERİNİ BÜYÜLÜYOR 

Kadir Usta, sadece lezzetli yemekleri ile değil, aynı zamanda söylediği Şanlıurfa türküleri ile de müşterilerini büyülüyor. Sokaktan geçen yerli ve yabancı turistler, hem damak tadlarına hem de kulaklarına hitap eden bu deneyimi unutulmaz buluyor.