Türkiye’de sadece Şanlıurfa’da yetişiyor!

Türkiye’de sadece Şanlıurfa’da yetişen tescilli Birecik patlıcanının hasadı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, hasat yapan çiftçilerden Birecik patlıcanı hakkında bilgi aldı. Birecik patlıcanının özelliği nedir? Nasıl yetişir? Fiyatları nasıl? İşte detaylar…

5

ŞANLILURFA- Şanlıurfa’da sadece Birecik’te yetişen, ince kabuğu, güzel tadı ve aroması ile diğer patlıcanlardan ayrılan tescilli Birecik patlıcanının hasadı başladı.

İlçeye bağlı Mezra Mahallesinde yetişen patlıcanların hasadına sabahın erken saatlerinde başlanıyor.
Birecik patlıcanının hasat törenine katılan Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, kendine has aroması ve özelliği ile tescilli lezzetlerden olan Birecik patlıcanı hakkında çiftçilerden bilgi aldı.

Peki Birecik patlıcanının özelliği nedir? Nasıl yetişir? Fiyatları nasıl? İşte detaylar…

“HİÇBİR YERDE YETİŞMEZ SADECE BİRECİK’E VE MEZRAYA MAHSUSTUR”

Bölgenin tescilli lezzetleri arasında yer alan Birecik patlıcanının “ne özelliği var” diye soran Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy’a Birecik patlıcanı üreticisi Sedat Adalı, “Birecik patlıcanının en büyük özelliği hiçbir yerde yetişmez sadece Birecik’e ve mezraya mahsustur” diyerek yanıt verdi.

Ardından “Niye?” diyen soran Aksoy’a çiftçi Adalı, “Buradaki Fırat suyunun, havanın sıcaklığının, toprağın… Öncelikle havanın sıcak olması bir de toprağın bir de suyun, bunun üçünün bir arada birleşmesi lazım” ifadelerini kullanarak üç bileşenin bu kendine has patlıcanın yetişmesindeki önemini vurguladı.

“BİRECİK PATLICANI KENDİNE ÖZGÜ BİR ÇEŞİT OLARAK TESCİL EDİLMİŞTİR”

Patlıcan üreticisi Adalı, Birecik patlıcanının yetiştiği topraklar ile ilgili şu bilgileri aktardı:
“Eskiden, yaklaşık 100 yıl önce buralar hep Fırat’tı. Atatürk Barajı kurulmadan önce buralar komple su altındaydı. İçerisindeki her türlü organik özellik karıştığı için toprak iyi…” 

Çiftçinin aktardığı bilgiler üzerine Aksoy, “Yani yukarıdan gelen alüvyon toprağı burada birikti. Organik maddesi çok yüksek, o yüzden burada Birecik patlıcanı kendine özgü bir çeşit olarak tescil edilmiştir” ifadelerini kullandı. Adalı, “Dünyada hiçbir yerde yetişmez sadece Birecik mezrada yetiştirilir” diyerek ekledi.

“ATALARIMIZIN TOHUMUDUR”

Aksoy Birecik patlıcanının tadının nasıl olduğunu sorduğunda ise Adalı’dan, “Aroması çok güzeldir” yanıtını aldı. 
Öte yandan Adalı şu an var olan tohumun ‘Ata Tohumu’ olduğunu ve bunu kaybetmediklerini belirtti. Adalı, “Bunu (patlıcanı) saklıyoruz tohumunu biz elimizle çıkarıyoruz” diyerek verilen eneğin önemini de vurguladı.

Birecik patlıcanının içindeki kuru madde oranı fazla, su oranının ise az olduğu ayrıca patlıcanın içindeki çekirdek oranının da az olduğu bilgileri aktarıldı. Aktarılan bilgiler arasında, Birecik patlıcanının 40-50 cm boyutlarına kadar ulaştığı bildirildi.

“HAL PAZARINDA 34-40 LİRAYA SATIYORUZ”

Türkiye’nin birçok noktasına gönderilen Birecik patlıcanının, başka marketlerde veya başka lokantalarda Mezra’nın ismi kullanılarak satıldığını belirten Adalı, İstanbul Avcılar gibi bir yerde halkın kandırıldığını mezra patlıcanı diye başka patlıcanlar yediklerini iddia etti.
Adalı, hal pazarında Birecik patlıcanın kilosunu 34-40 liraya sattıklarını ancak markete çıktığında ikinci bir el değiştirdiği için fiyatların 60-70 liraya çıktığını kaydetti.

Tadına bakmak için Urfa’ya akın ediyorlar

🧑‍🌾Türkiye’de sadece Şanlıurfa’da yetişiyor!

Haberin tamamı 👇https://t.co/vXUSDPwA0i#patlıcan #üretim #çiftçi #urfahaber #haber #gündem #tarım pic.twitter.com/Eg0bSENb9i

— Gazete İpekyol (@gazeteipekyol) August 15, 2024