Şanlıurfa eskiden daha güzeldi! İşte 80'li yılların filmi

Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olarak biliniyor. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kadim kent, sinema dünyasında da iz bırakmış durumda. 1988 yılında çekilen ‘Ferman’ filmi, o dönemin Urfa’sının özgün ve otantik atmosferini gözler önüne seriyor. Film, Urfa'nın o yıllardaki çehresini ve günlük yaşamını kaydederek, bu tarihi şehrin sinemadaki izini bugüne taşıyor. İşte bu unutulmaz yapım ve 1980’lerin Şanlıurfa’sının sinema lensinden yansıyan yüzü…

5

ŞANLIURFA- Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi meydanlarıyla, gelenek ve görenekleri ile zengin kültürel değerleriyle bölgenin en önemli kentlerinden.

Şanlıurfa sahip olduğu zenginliklerinin yanı sıra mistik havası ve manevi atmosferi ile de dikkatleri üzerine çekmeye başarmıştır. Dolayısıyla birçok alan gibi özellikle görsel anlamda sinema alanında da kendine geniş bir yer bulmuştur.

VİDEO-FOTO: LAV FİLM

Birçok yapımın ana mekanlarından biri olan Şanlıurfa, bu yapımların farklı dönemlerde çekilmesi nedeniyle elde edilen kayıtlar tarihi bir belge niteliği de taşıyor.

Bu tarihi görsel belgelerden biri de 1988 yapımı Ferman filmidir.

Tamamı Şanlıurfa ve Harran’da çekilmiş olan filmde yer alan sahnelerde o dönemin Urfa’sı görenleri sessizce akıp giden ve geride kalan maziye götürüyor.

Yönetmenliğini Yücel Uçanoğlu’nun yaptığı, yapımcılığını Erhan Erzurumlu’nun üstlendiği, başrollerinde Melike Zobu, Berhan Şimşek ve Ümit Yesin’in olduğu filmdeki sahneler Şanlıurfalıları duygulandıracak görüntüler sunuyor.

Filmin konusu şöyle:

Seyit Ali, askerliğini bitirip köyüne dönünce babasının işlerini devralır. Ailede herkes evin büyük oğlu Şeyhmus’un Almanya’dan dönmesini beklemeye başlar. Seyit Ali ise köyde görüp aşık olduğu Gülfidan’la evlenmeye karar verir. Başlık parasını temin edemeyen Seyit Ali, ağabeyi Şeyhmus’tan yardım ister. Ancak Şeyhmus, dönüş yolunda trafik kazası geçirerek ölür. Töre gereği Seyit Ali, yengesi Meryem’le evlenmek zorundadır. Olaylar bu durumların üzerine gelişir.

Filmde yer alan bazı sahnelerden kesitler…

Şanlıurfa eskiden daha güzeldi!

📽️İşte 80'li yılların filmi

Haberin tamamı👇https://t.co/Yit2ftOaN5#sinema #film #kültür #sanat #urfahaber #haber #türkfilmi #gündem #balıklıgöl pic.twitter.com/nXZ9sdWrWp

— Gazete İpekyol (@gazeteipekyol) August 12, 2024