Şanlıurfa’da yeni uygulama… Fiyatlar düşecek!

Şanlıurfa'da ev kiralarıyla mücadele eden vatandaşlar için müjde niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. 15 Eylül'den itibaren hayata geçecek olan yeni uygulama ile emlak piyasasında önemli değişiklikler bekleniyor. Bu sistem sayesinde ilanların güvenilirliği artırılarak, tüketicilerin yanıltılması önlenecek ve fiyatların düşmesi hedefleniyor.

5

Şanlıurfalıları da yakından ilgilendiren yeni uygulama hayata geçiriliyor. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye girecek. Bu sistemle birlikte, ev sahiplerinin ilan verme süreçleri daha güvenilir hale gelecek.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren’in açıklamalarına göre, sistem sayesinde emlak ilanlarının doğrulama süreci hızlanacak ve ilanlar güvenilir bir şekilde doğrulanacak. Mal sahipleri, artık mülklerini kiraya vermeden önce yetkilendirme yapacak ve aynı mülk için birden fazla ilan verilmesi engellenecek.

YENİ DÜZENLEMENİN AYRINTILARI

Yeni sistemle birlikte, ev sahipleri gayrimenkullerini kendileri ilan edebilecek ya da yetkilendirdikleri bir emlak danışmanına bu işlemi yaptırabilecek. Emlak danışmanları, yalnızca mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar tarafından ilan girişi yapabilecek şekilde kayıt altına alınacak.

EİDS, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ilanlarda "doğrulanmış ilan" ibaresi ile kullanılmaya başlanacak. Bu düzenlemenin, ilan sayısının yüzde 30-35 oranında azalmasına ve dolayısıyla kira fiyatlarının düşmesine neden olması bekleniyor.

Ayrıca, yeni uygulama ile yetkisiz emlakçılar için de sıkı önlemler alınacak. Artık, MYK 5 veya MYK 4 belgeleri olmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak.

Almanya ve Belçika'da uygulanan semt ve bölge bazlı tavan fiyat kira sisteminin Türkiye'de de gündeme gelebileceği ifade ediliyor.