Şanlıurfa ve Gaziantep’ten sonra Diyarbakır’da da başladı

Türkiye’nin fıstık üretiminin neredeyse tamamını karşılan Güneydoğu bölgesinde, hasat başladı. Güneydoğu bölgesinde ise en çok üretim yapılan şehir Şanlıurfa olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa ve Gaziantep’te hasat başlamıştı. ‘Yeşil altın’ olarak bilinen fıstık hasadı Diyarbakır’da da başladı.

5

Türkiye'nin fıstık üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Güneydoğu Bölgesi'nde hasat mevsimi başladı. Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır gibi şehirlerde yoğun olarak yapılan fıstık hasadı, bu yıl çiftçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Özellikle Şanlıurfa, bölgedeki en önemli fıstık üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Şanlıurfa ve Gaziantep’te hasat geçtiğimiz günlerde başlamışken, şimdi de Diyarbakır’da fıstık hasadı başladı. Halk arasında "Yeşil Altın" olarak bilinen fıstık, yüksek gelir getirmesi ve çiftçilerin gözde ürünü olması nedeniyle bölgenin ekonomik hayatında önemli bir rol oynuyor.

Diyarbakır’da sıcaklıkların 40-45 dereceyi bulduğu bu günlerde, sabahın erken saatlerinde bahçelerde fıstık toplama işlemi başlıyor. 

Bu yılki rekolteden memnun olduklarını belirten çiftçiler, toprağın yapısı nedeniyle fıstıklarının erken olgunlaştığını ifade ediyor. Ancak, üreticiler alım fiyatlarının düşük olduğunu ve Antep fıstığının kilogramının 100 TL’den satıldığını dile getiriyor.