Şanlıurfalı vekil harekete geçti! Urfa fıstığına fındık modeli

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa’daki fıstık üreticilerini yakından ilgilendiren önemli bir adım attı. Tanal, fıstıkta taban fiyat uygulamasının başlatılması, fıstık alımı yapılması ve destek ödemesi yapılması amacıyla TMO’ya dilekçeyle başvuru yaptıklarını duyurdu.

5

Türkiye’nin önemli fıstık üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da son günlerde fıstık fiyatları, tarım camiasının en büyük tartışma konusu haline gelirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’dan önemli bir adım geldi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Vekil Tanal, fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulamasının başlatılması, fıstık alımı yapılması ve destek ödemesi talepleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO)’ne bir dilekçe ile başvuru yaptıklarını belirtti.

Dilekçe, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a sunuldu.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’a, CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ ile Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Mustafa Koyuncu da eşlik etti.

Başvuru yapılan dilekçede, Şanlıurfa’daki fıstık üreticilerinin tarımsal girdi maliyetlerinin ve diğer maliyetlerin yükselmesine rağmen fıstık fiyatlarının artmaması nedeniyle mağduriyet yaşadıkları ve ürünlerin adil bir fiyatta satılmaması gibi önemli başlıklar yer aldı.

TANAL, DİLEKÇEDE YER ALAN TALEPLERİ SIRALADI

Tanal, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a sunulan dilekçedeki talepleri şöyle sıraladı;

“Fıstık ürününde, devlet tarafından fındıktaki gibi taban fiyat uygulamasının başlatılması, fıstık alımı yapılması, destek ödemesi yapılması amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurumuzu yaptık. 

Dilekçemizi bizzat TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal teslim aldı. 

Aynı zamanda Türkiye’deki fıstık üretiminin yüzde 50’sini tek başına gerçekleştiren fıstığın başkenti Şanlıurfa’mızda, Fıstık Araştırma Enstitüsü veya Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü'nün kurulmasını, Fıstık Borsası kurulması, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve modern fıstık işleme, paketleme tesislerinin kurulmasını talep ettik.”

GÖRÜŞME SONRASI BASIN AÇIKLAMASI GELDİ

Vekil Tanal ve beraberindekilerin dilekçenin TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a sunulmasının ardından TMO Genel Müdürlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

Tanal, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Karadeniz’deki fındık ve çay gibi, Güneydoğu’daki fıstık için de taban fiyat belirlemesi, alım yapması, ürün desteklemesini hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan fındık ve fıstık arasındaki uygulama farklılığına dikkat çeken Tanal, fındık ve fıstık arasındaki uygulama farklılığının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Ayrıca, “Şu an yeni mahsul fıstığın kilosu 100 TL’ye kadar düştü. Üretici zarar ediyor.  Fıstık üreticilerimizin talepleri karşılık bulana kadar mücadelemizi ve girişimlerimizi sürdüreceğiz!” diyen Tanal, mücadele ve girişimde kararlı olduklarını ifade etti.