Ünlü çay markasında sorun tespit edildi! Toplatılıyor…

Ünlü çay markası Lapsang Souchong’da insan sağlığına zararlı kanserojen maddeler tespit edildi. Yapılan açıklamaya göre, tüm marketlerden bu ürünler acil olarak toplatılacak.

5

Kamu Son Haber’in aktardığına göre, Lapsang Souchong’un organik siyah çay ürünlerinde bifenil ve antrakinon maddeleri bulundu. Bu skandal sonrasında, söz konusu ürünlerin acil olarak market raflarından kaldırılmasına karar verildi.

İADE SÜRECİ BAŞLATILDI

Şirketin yaptığı açıklamada, son kullanma tarihi 27 Şubat 2027 olan ve 82911 numaralı ürünlerin geri çağrıldığı belirtildi. Ayrıca, tüketicilerin satın aldıkları bu ürünleri fatura ibra etmeksizin geri iade edebilecekleri ve para iadesi alabilecekleri duyuruldu.

BİFENİL VE ANTRAKİNONUN ZARARLARI NELER?

Bifenil, aromatik hidrokarbonlar sınıfına ait, renksiz ve kristalimsi bir katıdır. Küf oluşumunu engelleyici özellikleri nedeniyle gıda koruyucu olarak kullanılmakta; ancak Avrupa Birliği (AB) tarafından artık onaylanmamaktadır.

Diğer bir zararlı madde olan antrakinon ise, AB’de 2009 yılında pestisit olarak onayı geri çekilen bir bileşiktir. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından “insanlar için muhtemelen kanserojen” (kategori 2B) olarak sınıflandırılmaktadır.

TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ UYARI

Tüketicilerin, etkilenen ürünleri derhal geri iade etmeleri ve sağlıkları açısından dikkatli olmaları önemle hatırlatılıyor. Lapsang Souchong’un gelecekte nasıl bir önlem alacağı ise merakla bekleniyor.