Fıstık krize neden oldu: Şanlıurfa’nın yanı başında çiftçiler ayaklandı!

Şanlıurfa'da fıstık üreticileri, düşük fiyatlara isyan ederek traktörleriyle yollara döküldü. Şanlıurfa’nın komşu ili Gaziantep'te başlayan ve tüm bölgeyi etkisi altına alan fıstık krizi, üreticilerin büyük tepkilerine neden oldu.

5

Son günlerin en büyük tartışma konusu olan fıstık fiyatları, Şanlıurfa’nın komşu ili Gaziantep’teki çiftçileri isyan ettirdi. Düşük fiyatların, yüksek rekolte beklentisi ile birleşmesi, fıstık üreticilerini harekete geçirdi. Çok sayıda çiftçi, Boz Fıstık fiyatlarını protesto etmek amacıyla traktörleriyle yollara çıktı.

Gaziantep Telgraf’ta yer alan habere göre, Fıstık üreticileri, bu sezon belirlenen fiyatların enflasyon rakamlarının çok altında kalması nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti. Bugün Barak Ovası'nda bir araya gelen çiftçiler, traktörleriyle yolları kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı.

Protestocular, fıstıklarını stokçulara satmak yerine Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satmak istediklerini vurguladı. Çiftçiler, devlet destekli bir alım fiyatı talep ederek, fıstık üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli adımların atılmasını istiyor.

FISTIK FİYATLARI

Yeni sezon boz fıstık fiyatları, Gaziantep'te kilosu 130 TL ile 132 TL arasında belirlenmişti.

Şanlıurfa’da ise fiyatlar 125 TL olarak duyurulmuştu.