Şanlıurfa’da, kavurucu yaz sıcağından bunalan vatandaşların serinlemek için ilk tercihlerinden biri hiç şüphesiz dondurma. Ancak, artan maliyetler nedeniyle dondurma fiyatları cep yakıyor.
Sıcak yaz günlerinde serinlemek için dondurmaya yönelen vatandaşlar, artan gıda fiyatları ve üretim maliyetleri nedeniyle zorlu bir seçim yapmak zorunda kalıyor.
Dondurma fiyatları; süt, şeker ve elektrik gibi temel girdi maliyetlerindeki artışlarla yükselirken, 7’den 70’e herkesin severek yediği bu serinletici lezzet artık sadece tadımlık hale geldi.
Geçtiğimiz yıllarda en az 2-3 top dondurma alabilen vatandaş şimdi ise neredeyse bir top almakla yetinmek zorunda kalıyor.
“GEÇEN SENE SÜT 20 LİRA İKEN BU SENE 23-24 LİRA”
Şanlıurfa Haliliye’de dondurma imalatı yapan Levent Atalay, dondurma fiyatlarında yaşanan artışların nedenlerini sıraladı.
Levent Atalay, süt alımının yanı sıra, kira, elektrik ve diğer işletme giderleri gibi birçok giderin ciddi bir yük getirdiğini ifade etti.
MALİYETLERİN ARTMASI DONDURMA FİYATLARINI ETKİLEDİ
Geçen yıl bir top dondurmanın fiyatı 5 ila 7,5 TL arasında değişirken bu yıl bir top dondurmanın fiyatının 15 TL’den başladığını belirten Atalay sözlerine şöyle devam etti;
“150 kiloda 5 lira zam yapıldığı zaman 75 lira sadece bir kazanda oynuyor. Geçen sene 120 lirayaydı dondurmamızın kilosu, bu sene 250 lira… Geçen yıl bir top dondurma 5 ila 7,5 TL arasında değişirken bu yıl 15 TL’den başlıyor. Geçen seneki 120 liradan kazandığımızı bu sene kazanamıyoruz. Mesela geçen sene 9 bin lira kira veriyorduk bu sene 15 bin lira, bunlar hep maliyet. Asgari ücret, keza her şey ikiye katlanınca mecburen, yevmiye yüksek… Elektrik mesela geçen sene 4-5 bin lira ödüyordum bu sene bu ay ki faturam 14 bin lira, yeni yüzde kırk zam geldi. 14 bin lira kira, verginin yükselmesi, banka komisyonları bunları hep maliyete katmak gerekiyor. Böyle de olunca geçen sene 120 liraya kazandığımız parayı bu sene 250 liraya kazanamıyoruz. “
ATALAY: UCUZA SATILIYORSA BİR HİLESİ VARDIR
Atalay, dondurmalarında doğal malzemeler kullanarak öncelikli olarak kaliteye önem verdiklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ben mesela dağ salebi kullanıyorum kilosunu 4 bin 500 liraya aldım ben, bu lezzet veren bir şeydir. Fincanda içtiğimiz salep var ya ondaki o aromayı veriyor dondurmaya. Onu koymuyorlar dondurmaya, glikoz ya da tatlandırıcı koyuyorlar. Dağ salebi pahalı, kıraç salebi olsa da olmuyor dağ salebi olması gerekiyor. Devlet destekli tarlalarında eken insanlar var ama ondan bu kaliteyi yakalayamaz. Gerçek dondurmayı tattığınızda anlarsınız, buz oranı olmaz su koymayız 22 senelik tecrübem var, kıyır kıyır olmaz dondurma lokum gibi olmalı. Burada böyle gidiyor, ucuz oldu mu satılıyor burada. Ucuz satanlar piyasayı etkiliyor. Ucuza satılıyorsa bir hilesi vardır.”