İsrail işbirlikçisi belediyelere karşı mücadele başlıyor

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları 300 günü aşarken, Türkiye’de İsrail’e karşı protestolar yoğunlaştı. Adana, Antalya ve Kadıköy belediyeleri İsrail ile kardeş şehir antlaşmalarını iptal ederken, İzmir, Edirne ve Marmaris bu konuda adım atmadı. Bazı üniversiteler de İsrail ile ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor. Aralarında Şanlıurfalı hukukçu Abdulkadir Tok’un da yer aldığı Kudüs ve Hukuk platformu, iptal etmeyen belediyelere ve üniversitelere karşı bir kampanya başlatarak bu anlaşmaların iptali için dava açmayı planlıyor.

5

7 Ekimden bu yana İsrail’in Filistin’e yönelik başlattığı insanlık dışı saldırılar bugün itibariyle 300 günü aşmış durumda. Binlerce masum çocuk ve sivilin öldürüldüğü bu süreçte, Türkiye’de İsrail’e yönelik birçok eylem yapıldı. 

Eylemlerin yanı sıra ülkemizde bulunan Adana, Antalya ve Kadıköy Belediyeleri daha önce İsrail’de bulunan şehirlerle imzaladıkları kardeş şehir antlaşmalarını iptal ettiler. 

Ancak İzmir, Edirne ve Marmaris belediyeleri henüz bu antlaşmaların iptali için bir girişimde bulunmadı. Bu belediyelerin yanı sıra İsrail ile işbirliği içinde olan bazı üniversiteler de bulunmakta. 

 

KUDÜS VE HUKUK PLATFORMU İPTAL DAVASI AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Şanlıurfalı hukukçu Abdulkadir Tok'un da aralarında bulunduğu Kudüs ve Hukuk adlı platform, antlaşmayı iptal etmeyen belediyelere ve İsrail ile ilişkilerini kesmeyen bazı üniversitelere karşı bir kampanya başlattı. Platform, Uluslararası Adalet Divanı kararlarına dayanarak İzmir, Edirne ve Marmaris belediyelerine karşı "iptal davası" açmayı planlıyor.

 

VATANDAŞLARA DAVA AÇMA ÇAĞRISI

Kudüs ve Hukuk platformu, söz konusu belediyelere karşı dava açmak isteyen vatandaşlar için bir form oluşturdu. Yapılan açıklamada, davacı olmak isteyenlerin bu formu doldurması gerektiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İsrail Belediyeleriyle kardeş belediyeler: İzmir, Edirne ve Marmaris Belediyeleri, 300 günü aşkın süredir devam eden soykırıma rağmen İsrail belediyeleriyle olan ‘kardeş şehir’ protokollerini iptal etmediler. Tüm çağrılara rağmen geri adım atmayan İzmir, Edirne ve Marmaris belediyelerine karşı Kudüs ve Hukuk platformu avukatları olarak Uluslararası Adalet Divanı kararlarına dayanarak ‘iptal davası’ açılması planlanmaktadır. Bu kapsamda İzmir, Edirne ve Marmaris'te ikamet eden bu belediyelere karşı davacı olmak isteyen kimselerin formu doldurmasını rica ediyoruz.”

Kudüs ve Hukuk platformu tarafından yayımlanan davacı formuna buradan tıklayarak ulaşabilirsiniz.