Hayvanları Koruma Kanunu değişti: Bunları yapanlara 60 bin TL ceza

Sokak hayvanlarıyla ilgili çeşitli düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM’de kabul edildi. İşte Kanunda yapılan düzenlemeler ve ve değişiklikler…

5

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Hayvanları Koruma Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul etti. Yasa, sokak hayvanlarıyla ilgili çeşitli düzenlemeleri içeriyor ve birçok yenilik getiriyor.

TBMM tarafından kabul edilen kanun teklifinde yapılan düzenlemeler ve değişiklikler şu şekilde:

 

YAKALA-KISIRLAŞTIR-SAL METODU KALDIRILDI 

Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapıldı. Artık hayvan bakımevleri, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesisler" olarak tanımlanacak.

 

KEDİ VE KÖPEKLERİN KAYIT ZORUNLULUĞU: 

Kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık şekilde tanımlanacak.

 

Bakımevlerinde Bakım ve Sahiplendirme: Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kuracak ve bu hayvanların bakımlarını, tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.

 

Ötanazi Uygulamaları: Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına ötenazi uygulanabilecek.

 

Cezai Yaptırımlar: Sahipli hayvanını terk edenlere 60 bin lira, sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk edenlere ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

 

TEPKİLER VE ELEŞTİRİLER

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kabul edilen yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti. Özel, yasada hayvan haklarına aykırı düzenlemelerin bulunduğunu ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Ayrıca, bazı gazeteciler ve hayvan hakları savunucuları, özellikle "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılmasını eleştirerek, bu değişikliğin sokak hayvanlarının hayatını tehlikeye atacağını savunuyorlar.

 

YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttükleri iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Ayrıca, bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurarak, bu yerlerdeki hayvanların bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme işlemlerini yürütecekler. Bu kapsamda, yerel yönetimler ve ilgili kurumlara mali destek sağlanacak.