Bakan Işıkhan SGK’nın 2023 gelir ve gider bilgilerini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023 yılı SGK gelir ve giderlerini duyurdu. Bakan Işıkhan, SGK’nın toplam gelirinin 2 trilyon 192 milyar lira, giderlerinin ise 2 trilyon 232 milyar lira olduğunu belirtti. Ayrıca, belediyelerin toplam 96 milyar liralık borcunun büyük kısmının belediye şirketlerine ait olduğunu ve borçların kısa sürede ödenmesini istediklerini vurguladı.

5

 

ŞANLIURFA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, A Haber televizyonunun canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Işıkhan, 2023 yılı itibarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gelir ve giderleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Bakan Işıkhan, SGK’nın toplam gelirinin 2 trilyon 192 milyar lira olduğunu belirtti. Bu gelirlerin 1 trilyon 463 milyar lirasının prim gelirlerinden, 34 milyar lirasının prim yapılandırma gelirlerinden ve 325 milyar lirasının devlet katkısından oluştuğunu açıkladı. Giderler arasında emekli aylıklarının 1 trilyon 408 milyar lira, sağlık giderlerinin ise 553 milyar lira olduğunu ifade eden Işıkhan, toplam giderlerin 2 trilyon 232 milyar lira olduğunu söyledi.

Bakan Işıkhan, SGK bütçesinin açık verdiğini ve bütçe transferinin 849 milyar lira olduğunu vurguladı. Ayrıca, belediyelerin toplamda 96 milyar liralık borcunun sürdürülemez bir hale geldiğini belirtti. Bu borçların yaklaşık yüzde 80’inin belediye şirketlerine ait olduğunu ifade eden Işıkhan, belediyelerle ilgili borçların toplanabilirken, belediye şirketlerinin ödenmeyen prim borçlarının çözülmesinin daha zor olduğunu söyledi.

Bakan Işıkhan, parti ayrımı gözetmeksizin borçlu tüm belediyelerden biriken borçlarını kısa sürede ödemelerini istediklerini belirtti. Sigorta primlerinin, emekli aylıklarının ödenmesi ve sağlık harcamaları için büyük önem taşıdığını vurgulayan Işıkhan, bu konuda etkin bir yönetim sergilemeye devam edeceklerini söyledi.