Ev sahiplerine kötü haber! Yeni vergi geliyor…

Satılık ve kiralık konut sektörünü yakından ilgilendiren yeni paket geliyor. Konut sektöründe büyük düşüş yaşayan Şanlıurfa’da ise emlakçılar paketin çıkmasını meraklı bekliyor.

5

İlk evini almak için vatandaşlara konut kredisi verileceği açıklanırken bu konut kredisi, enflasyon yapar diye geri çekilmişti. Kredi paketi geri alınırken şimdi de bir vergi paketi gündeme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından alınan son dakika bilgilerine göre bakanlık, ikinci vergi paketini çıkarıyor.

Şimdi mecliste olan düzenleme ile birçok alanda yeni vergilerin getirileceği belirtilirken ikinci vergi paketinde ise konutta köklü düzenlemeler ve yeni vergilerin geleceği görülüyor.

Ekonomi Gazetesi'nin son dakika olarak aktardığı habere göre ikinci konut için ek vergi sisteminin yürürlüğe alınacağına yer verildi. Artık ikinci evi olanlardan ve hayalet ev olarak adlandırılan, boş bırakılan evlerden daha yüksek oranda vergi alınacağı, bu yolla hem kiralık hem de satılık konut sorununa çözüm bulunacağı bildirildi.

KİRALIK KONUTA ÇÖZÜM

Türkiye genelinde 600 bin boş konut var ve bu konutlar kiraya verilmiyor. Kimisi evini satmak için değerlenmesini bekliyor, kimi ise daha yüksek kiraya veririm diyerek evini bekletiyor. 600 bin konuta ek vergi gelecek olması ile birlikte ev sahiplerinin bu konutlara kiracı bulması bekleniyor. Çünkü sadece boş bırakılan evler için ek vergi alınacak.

Kiralık konut sayısında artış olması ile birlikte kiralık ev fiyatlarında da düşüş bekleniyor.

SATILIK KONUTA ÇÖZÜM

Birden fazla evi olan vatandaşlardan kademeli yükselen ilave emlak vergisi alınacağı bildirildi. Emlak vergisi vermek istemeyen ev sahipleri, konutunu elden çıkarmaya çalışacak. Zaten fiyatların düştüğü son dönemlerde sisteme yeni satılık konutların girmesi ile fiyatlarda düşüşün sürmesi bekleniyor. Bu da vatandaşların önümüzdeki yıllarda düşük fiyatlara konut alabileceğini gösteriyor.