Türkiye’nin sanayi devi iflas etti!

Konya merkezli sanayi devi Pakpen, 35 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği bölgede ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Şirketin binası ve fabrikası satılırken  kurucusu Mehmet Tuza'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik girişimleri sonuçsuz kaldı.

5

Pakpen, İstanbul Sanayi Odası'nın verilerine göre Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer alıyor ve Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 300 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. Şirket, kapı, pencere, boru, bahçe ve PVC gibi çeşitli yapı malzemelerini üretiyor. Yıllık 250 bin ton plastik ve 650 bin metreküp yalıtım malzemesi üretme kapasitesine sahip.

Ancak ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Pakpen, tüm çabalarına rağmen ayakta kalamadı. Kurucusu merhum Mehmet Tuza'nın, şirketin devamlılığını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektup da sonuç vermedi. Tuza, "Burası üretime devam etsin. Ben ceketimi alıp çıkarım" şeklinde ifade etmişti.

Pakpen'in ihracat yaptığı bölgeler arasında Avrupa, Türki Cumhuriyetler, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri bulunuyordu. Ancak şirketin Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikası ve idari binası, yerel bir firma olan Bagen'e satılmıştır. Bu süreçte Pakpen'de çalışan bin 800 işçinin haklarını alamadıkları belirtilmekte.