Şanlıurfa'daki belediyelerde işten çıkarmalar bakan takibinde! “Uyarmıştık”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası Şanlıurfa ve diğer illerdeki belediyelerde işçileri işten çıkarmalarla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakanlık, mevzuata aykırılıkların tespiti halinde gerekli idari yaptırımların uygulanacağını belirtirken, seçim sonrası artan başvuruları da titizlikle inceleyeceklerini vurguladı. Özellikle Şanlıurfa'da da yaşanan işten çıkarmalar kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

5

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası bazı belediyelerde yaşanan işçilerin işten çıkarma konusu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından açıklama geldi.

Bakanlık, konu hakkında yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırılıkların tespit edilmesi halinde düzenlenecek raporlarda gerekli idari yaptırımlar uygulanacağını ve seçimden sonra artan başvurulara ilişkin teftiş ile uygulamaların yerine getirileceğini duyurdu. 

Son dönemde, özellikle Şanlıurfa'da da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası el değiştiren belediyelerde bazı işçilerin işten çıkarıldığı bilgileri kamuoyuna yansıdı. Bakanlık, bu durumla ilgili olarak çalışanların haklarının korunması konusunda gereken adımların atılacağını açıkladı.

Bakanlık, kendilerine ulaşan şikayetleri ciddiyetle değerlendirdiklerini ve gereken önlemleri alacaklarını ifade etti. 
İşçilerin emeklerinin göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda duyarlılık çağrısında bulunan bakanlık, belediyeleri bu tür uygulamalardan kaçınmaları yönünde uyardı. 

Çalışanların ekmeğiyle oynamanın asla kabul edilemeyeceğini belirten yetkililer, işçilerin haklarını korumak için mücadele etmeye devam edeceklerini açıkladı.

IŞIKHAN: İŞÇİ KIYIMI YAPAN BELEDİYELERİ ÇALIŞANLARIN EKMEĞİYLE OYNAMAMALARI KONUSUNDA UYARMIŞTIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. 
"31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası adeta işçi kıyımı yapan bazı belediyeleri çalışanların ekmeğiyle oynamamaları konusunda uyarmıştık" diyen Bakan Işıkhan şunları kaydetti

"Alın teri ve emekleriyle ülkemizi büyüten işçilerimizin, çalışanlarımızın her zaman yanındayız. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası adeta işçi kıyımı yapan bazı belediyeleri çalışanların ekmeğiyle oynamamaları konusunda uyarmıştık. Bu konuda taviz vermeden ve ayrımcılık yapmadan bir kez daha söylüyoruz. Hiçbir vatandaşımızın işiyle, ekmeğiyle oynayamazsınız! Bakanlık olarak bu konuda bizlere ulaşan şikayetlerin gereğini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

YEREL YÖNETİMLERDE YAŞANAN İŞTEN ÇIKARMALARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerel yönetimlerde meydana gelen işten çıkarmalarla ilgili yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

"BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ

YEREL YÖNETİMLERDE YAŞANAN İŞTEN ÇIKARMALARA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerde yaşanan işçi çıkarmalarına ilişkin sendikalar ve işçiler tarafından yapılan ihbar/şikâyet başvuruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı tarafından öncelikli olarak değerlendirilerek teftiş programına alınmaktadır. Bu kapsamda 31 Mart yerel seçimlerinden sonra 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında sendikal faaliyetlerin engellenmesi (sendikal baskı/ayrımcılık), toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanmaması konularına yönelik gelen ihbar ve şikayet başvuruları titizlikle takip ediliyor.31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından toplam 136 ihbar/şikâyet başvurusu başkanlığa intikal etmiştir. Konu hakkında yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırılıkların tespit edilmesi halinde düzenlenecek raporlarda gerekli idari yaptırımlar uygulanacak olup, seçimden sonra artan başvurulara ilişkin teftiş ile uygulamalar ivedilikle yerine getirilmektedir."

Alın teri ve emekleriyle ülkemizi büyüten işçilerimizin, çalışanlarımızın her zaman yanındayız.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri sonrası adeta işçi kıyımı yapan bazı belediyeleri çalışanların ekmeğiyle oynamamaları konusunda uyarmıştık.

Bu konuda taviz vermeden ve… https://t.co/VpfwOYv1Uj

— Prof. Dr. Vedat Işıkhan (@isikhanvedat) July 13, 2024