Sağlık çalışanlarından 18 haftadır süren vergi adaleti talebi

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, 18 haftadır süren “Vergide Adalet” talebiyle tekrar yinelediler. Bugün düzenledikleri basın açıklamasında, sağlık çalışanları yeni vergi paketinin TBMM gündemine gelmesini eleştirdi.

5

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, 18 haftadır süren “Vergide Adalet” talebiyle tekrar yinelediler.

Sağlık çalışanları, haftalardır sağlık birimleri önünde düzenledikleri basın açıklamalarına rağmen hükümetin taleplerine kayıtsız kaldığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuoyu nezdinde inandırıcılığını yitirdiği belirtilirken, hükümetin açıkladığı her ekonomik program ve paket sonucunda emekçi kesimlerin yoksullaştığına dikkat çekildi. Özellikle hükümete yakın şirketlerin kârlarını artırdığına vurgu yapıldı.

Sağlık çalışanları, kendi ekonomik kayıplarının yanı sıra hastalarının yaşadığı yoksulluktan duydukları derin üzüntüyü dile getirdi. Toplumun sesi olma sorumluluğu gereği, 18 haftadır alanlarda taleplerini yinelemeye devam ettiklerini belirttiler.

 Sağlık çalışanları, her geçen gün azalan satın alma gücünün dayanılmaz hale geldiğini ve hükümete şu soruları yöneltti:

Bizlerden ek vergi kesintileri yaptığınız oranlarda vergi aldığınız şirket var mı?

Vergi kaçıranları hepimizden daha iyi biliyor ve tanıyorsunuz. Kazancına göre düşük vergi verenleri veya hiç vergi vermeyenleri kollamaya devam edecek misiniz?

İhbarcılığı adaletsiz ve eşitsiz vergi toplama politikanızı örttüğünü düşünüyor musunuz?

Vergisini sildiğiniz, yüksek vergi muafiyetleri sağlayarak kamudan beslediğiniz şirketlere desteğinizi kesecek misiniz?

Sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermeyi, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?

Halkımızdan alınan adil olmayan ekonomik ve sosyal eşitsizliğe kaynaklık eden dolaylı vergileri azaltmayı düşünüyor musunuz?

Kamuda gösterişe, şatafata ve israfa dayalı harcamaların son bulacağını söylediğiniz tasarruf paketinin çalışanların sırtına yeni yükler getirmeyeceğini söyleyebilir misiniz?

VERGİ KESİNTİLERİ VE EYLEMLER

Sağlık çalışanları, yılın ilk ayından itibaren yüksek vergi kesintileriyle karşı karşıya kaldıklarını ve bu kesintilerin yıl sonuna doğru yüzde 35 oranına çıktığını belirtti. Adaletsiz ve eşitsiz vergi yükünün sırtlarından alınmasını, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarının hayata geçirilmesini talep ediyorlar. Aile hekimliği çalışanları ve diğer tüm sağlık çalışanları olarak, talepleri TBMM’de karşılık bulmazsa eylemlerini her çarşamba sürdüreceklerini duyurdu.

SONUÇ VE ÇAĞRI

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, yeni vergi paketini TBMM’ye getiren hükümete ve tüm milletvekillerine çağrıda bulunarak, çalışanların sırtındaki vergi yükünün azaltılmasını ve adaletli bir vergi sistemi talep etmeye devam edeceklerini vurguladı.