DEDAŞ’a tepki: Kesintiler insani ve vicdani değildir

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, son günlerde Şanlıurfa'da sık sık yaşanan elektrik kesintilerine sert tepki gösterdi. Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak gibi tarımsal üretimin yoğun olduğu altı şehirde 11 yıldır çözüme kavuşturulamayan elektrik sorununun sürdüğünü belirten Müslümoğlu, DEDAŞ yetkililerini hukuku hiçe saymak ve toplumsal hassasiyetleri yok saymakla suçladı.

5

Şanlıurfa’da son günlerde meydana gelen elektrik kesintileri başta şehir merkezi ve kırsalda büyük tepkilere neden oluyor.

Bir tepki de Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu’dan geldi.

Özellikle tarımsal üretim bölgelerinde yaşanan kesintilerin, ürünlere ve çiftçilere büyük zarar verdiğini belirten Müslümoğlu, DEDAŞ'a eleştirilerde bulundu.

MÜSLÜMOĞLU: İNSANİ VE VİCDANİ DEĞİLDİR

45 dereceyi aşan sıcaklıklarda yaşanan elektrik kesintilerinin insanlık dışı olduğunu ve tarımsal üretime büyük zarar verdiğini belirten Müslümoğlu, şunları söyledi:

 “Hukuk boyutuyla değerlendirirsek borcu olup olmadığına tarımsal veya mesken abonelik ayrımı yapılmadan bütün kırsal bölgelerindeki Mahallerin elektriğinin kesilmesi hukuki değildir. Yine elektrik enerjisinin üretimi ve dağıtımı sadece DEDAŞ’a ait olduğundan halkı bu enerjiden keyfi olarak mahrum yoksun bırakmak anayasal hakkın ihlalidir.  45 dereceyi sıcaklık bulan yaz günlerinde çocukları, yaşlıları ve yatağa bağlı hasta insanları hiç bir şekilde düşünmeden enerjinin kapatılması ahlaki olmadığı gibi insani ve vicdani değildir. DEDAŞ bir taraftan hukuku hiçe saydığı gibi diğer taraftan toplumsal hassasiyetleri ve mağduriyetleri yok saymaktadır. Bu bağlamda DEDAŞ’ın derhal bu yanlış ve keyfi uygulamaya son vermelidir. dedi.

“HESAP SORMAYA VE GÖREVİN YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Müslümoğlu, DEDAŞ'ın bu keyfi uygulamasına son vermesini ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesini talep etti. Devlet yetkililerini de çiftçinin yanında durmaya ve DEDAŞ’tan hesap sormaya çağıran Müslümoğlu,

“Mardin başta olmak üzere Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt  ve Şirnak bu altı tane büyük tarım  şehirlerin tarım üretimin yoğun olduğu bölgelerde 30 Haziran 2013 yıllında beri çözüme kavuşturmayan ve sorun bitmek bilmeyen bir   DEDAŞ yetkilileri ile karşı karşıyayız   45 derece sıcaklıkta günlük 8/10 saat elektrik enerjisi kesinti insan hukukuna, insan haklarına aykırı bir kesintidir. Anayasanın.1.maddesi devletin vatandaşına insanca, yaşama şartlarına uygun bir hayat temin etmek zorundadır. Elektrik enerjisi insan yaşamı temel ihtiyaçlarında bir tanesidir bu hususta Türkiye Cumhuriyeti devlettin yasa ve anayasa kanunları yok sayarak kendini devletten üstün gören DEDAŞ şirket yetkilileri ile karşı karşıyayız ve bu gücü ve talimat ve yetkiyi nerde alıyorlar. Burada devletin yetkilileri vatandaşına sahip çıkmaya çağırıyoruz çiftçilerini kendi topraklarında üretim yapmama ve durma noktasına getiren DEDAŞ şirketin yetkililerin açıklamaları ve uygulamalar kısmı olarak üretim durdurma aşamasına ve üretici üretmekten uzaklaştırılmaya çalışılıyor  Burada devlet yetkililerinde çiftçinin hakkın hukukun savunacak TEDAŞ’ta hesap sormaya ve görevin yapmaya davet ediyoruz”