İslam alemi için yeni yıl başladı! Muharrem ayında neler yapılır?

Mübarek Muharrem ayı idrak edilmeye başladı. İslam alemi Muharrem ayında yapılacak ibadetleri sorguluyor. Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayının ilk günü aynı zamanda Hicri yılbaşıdır. Peki, Muharrem ayında ne zaman, kaç gün oruç tutulur?

5

İslam dünyası için yeni yıl, 1 Muharrem ile birlikte başladı. 7 Temmuz Pazar gününe (bugüne) denk gelen bu önemli günde Müslümanlar, yılbaşını ibadetlerle karşıladı. Muharrem ayı, aynı zamanda Hicri yılın ilk ayı olup, içerisinde Aşure Günü gibi önemli günleri barındırıyor. Mübarek Muharrem ayı süresince yapılacak ibadetler, Müslümanlar tarafından büyük bir özenle yerine getiriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Muharrem ayında yapılacak ibadetler arasında özellikle oruç tutmanın önemi vurgulanıyor. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bu ayda tutulan orucun faziletine dair şöyle buyurmuştur: “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]).

 

MUHARREM AYI İBADETLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Muharrem ayına özel bir nâfile namazın olduğuna dair sahih kaynaklarda herhangi bir rivayet bulunmamakta. Ancak, bu mübarek gün ve gecelerde kaza namazı olanların öncelikle bu namazlarını kılmaları uygun. Ayrıca Kur’ân-ı Kerim okumak ve anlamak, dini eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da tavsiye edilen ibadetler arasında.

MUHARREM AYI ORUÇLARI

Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak müstehap kabul edilir. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14 ve 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” buyurarak ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmiştir.

AŞURE GÜNÜ

Muharrem ayının en bilinen günlerinden biri olan Aşure Günü de bu ay içerisinde yer alır. Müslümanlar arasında birlik, beraberlik ve paylaşma duygularının pekiştiği bu özel gün, oruç ibadeti ile birlikte eda edilir.