Bir zamanlar bir pazar klasiğiydi: Hafta sonları akla ilk gelen tarihi mekanlardandı...

Tarihi mekanlar açısından Türkiye'nin en zengin kentleri arasında yer alan Şanlıurfa'da, bir zamanlar yerli ve yabancı turistler ile yerel halkın uğrak noktası olan mekanlarındandı Barutçu Han'ı. Özellikle hafta sonu akla ilk gelen bu mekan, içler acısı son hali ile herkese derin bir üzüntü yaşattı. Kentin tarihi ve turistik öneme sahip 'Barutçu Hanı'na bir zamanlar haftanın her günü olmakla birlikte özellikle hafta sonu ailece gidilip oturulur, doyasıya kahvaltı keyfi yaşanır, çay ve kahve içilerek mekanın serin ve geniş avlusunda günün yorgunluğu atılıyordu. Artık o halinden eser kalmadı, adeta kaderine terk edilerek çürümeye bırakıldı.

5

Bir zamanlar bir pazar klasiğiydi!

📌Hafta sonları akla ilk gelen tarihi mekanlardandı...

Haberin linki👇https://t.co/PCp3HRzies pic.twitter.com/q4bZoxwhSi

— Gazete İpekyol (@gazeteipekyol) July 7, 2024

Türkiye'nin sadece üç ilinde bulunan çok katlı hanlardan biri olma özelliğine sahip tarihi Barutçu Hanı, 16. yüzyılda inşa edilen bir yapı.

Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiş olan ve Tarihi İpekyolu üzerinde bulunan yapı, dönemin önemli ticaret merkeziydi.

Urfa'da tüccarlar tarafından o zamanlar hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanıldı.

Tarihi Kapalı Çarşı ,çerisindeki Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, Türkiye'deki ender bulunan üç katlı hanlardan biri. Benzerleri yalnızca İstanbul ve Bursa'da var, başka bir örneği de bulunmuyor.

Han, inşa edilişinden sonraki dönemlerde Yahudi bir aile tarafından işletilmesi sebebiyle halk arasında "Yahudi Hanı", bir dönem de "Delilan Hanı" olarak anıldı.

Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından tarihi yapı, "Barutçu Hanı" ismini aldı.

Dikdörtgen planlı Barutçu Hanı, alt katı kısmen, üst katı ise tamamen revaklarla çevrili, kesme taş ve ahşaplarla inşa edildi.

Üst katlarda ise avlu üzerine inşa edilen sıralı odalar yer alır.

Giriş kısmında ticarethane olarak kullanılan geniş dükkanlar bulunur.

TURİZME KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILDI ANCAK...

Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu Barutçu Han'ı zamanla yıprandı.

Tarihi dokusunu yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı ve 2009 yılında yeniden restore edilmeye başlandı.

Barutçu Hanı, yaklaşık dokuz yılı bulan çalışmaların ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince 2017'de turizme kazandırıldı.

Aslına uygun yapılan restorasyonla han, yeniden eski ihtişamına kavuştu.

Bu durum ise ne yazık ki uzun sürmedi.

Milyon dolarlar harcanan restorasyonun ardından bünyesinde kafeterya, restoran gibi işletmeler bulunan ve davullu zurnalı müzik şölenleri düzenlenen han, 6 Şubat depremlerinde hasar aldı.

Bununla birlikte kiralarda tahsil sorunları da yaşanmaya başlandı.

Tüm bu talihsiz süreçler sonucunda tarihi hanın kapısına kilit vuruldu.

MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINDI

Tarihi Barutçu Hanı'nın kapatılması meclis gündemine de taşındı.

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 56 yıldır küçük işletmelerin ve esnafların bulunduğu hanın 2017'de milyonlarca liralık ödeneklerle restore edildiğini ancak kira ödemelerinin aksaması ve depremde hasar aldığı gerekçe gösterilerek Barutçu Hanı'nın kapatıldığına ve kapısının kilitlendiğine dair iddialar olduğunu belirterek konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a  soru önergesi de vermişti.

KADERİNE TERK EDİLDİ

Şanlıurfa'nın tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Barutçu Hanı, şimdilerde madde bağımlılarının meskeni haline geldi.

Tarihi han son hali ile adeta bir harabeyi andırıyor.

VİDEO-FOTO: MEHMET YETİM

Adeta kaderine terk edilerek çürümeye bırakılan hanın son hali içler acıtıyor.