AK Parti, Şanlıurfa'da yerel seçimlerin ardından büyük bir yenilenme sürecine girdi. AK Parti İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'nun seçim sonuçlarından sonra istifa etmesi, parti içinde geniş çaplı değişim beklentilerini artırdı.
FATURA DELİOĞLU’NA KESİLDİ
Şanlıurfa'da uzun yıllar boyunca AK Parti'nin kalesi olarak kabul edilen bölge, 31 Mart yerel seçimlerinde Yeniden Refah Partisi'nin adayı Mehmet Kasım Gülpınar'ın yüzde 38,87 oy oranıyla zafer kazanmasıyla sarsıldı. AK Parti'nin eski Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise yüzde 33,64 oy alabildi. Bu durum sonrası AK Parti'de fatura Şanlıurfa AK Parti İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu'na kesildi. Delioğlu, AK Parti Genel Merkezi'nin kararı sonrası görevden alındı.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Tüzük gereği, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ali Acar yeni il başkanı atanana kadar vekaleten il başkanlığı görevini üstlenecek. Yeni gelen il başkanının da partiyi kongreye götürmesi bekleniyor.
SIRADA İLÇELER VAR…
Gözlerin çevrildiği bir diğer önemli nokta ise faturanın sadece Delioğlu'na mı kesileceği, yoksa parti içinde daha geniş kapsamlı bir değişimin mi beklenip beklenmediği konusu. Bu süreçte AK Parti'nin, yerel seçimlerdeki başarısızlık sonrası nasıl bir yol haritası izleyeceği, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğindeki MYK toplantılarında belirginleşecek politika ve strateji değişiklikleriyle şekillenecek. Şanlıurfa’da ilçelerde değişimin Delioğlu ile kalmayacağı yeni il başkanın belirlenmesiyle ilçelerde de başlayacağı öne sürülüyor.
7 İLDE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki MYK toplantısının ardından 7 ilde görev değişikliği yapılmıştı. Bu kapsamda Adıyaman İl Başkanlığı'na Faruk Bülent Kablan, Afyonkarahisar İl Başkanlığı'na Turgay Şahin getirtilmişti. Erzincan İl Başkanlığı'na Alpay Kabadayı atanırken Gaziantep İl Başkanlığı'nda koltuk Fatih Muhaddis Fedaioğlu'na devredilmişti. Kastamonu, Osmaniye ve Zonguldak'ta da il başkanları değişmişti.
ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mayıs-2 Haziran'da Kızılcahamam'da gerçekleştirilen 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şunları söylemişti: "14-28 Mayıs ile 31 Mart seçim sonuçları arasındaki 'negatif ayrışmayı' tüm yönleriyle, asla kolaycılığa kaçmadan ele alacağız. Bugüne kadar genel merkez kurullarımızın yanı sıra, il başkanlarımızla da bir araya geldik, kanaatlerini ilk ağızdan dinleme fırsatı bulduk. Fikrine önem verdiğimiz dostlarımızın görüşlerine başvurduk. Her il ve ilçe bazında değerlendirmelerimizi tek tek yapıyoruz. Farklı kanallardan derlediğimiz bilgiler ışığında fotoğrafı netleştiriyor, yol haritamızı ve atacağımız adımları tayin ve tespit ediyoruz. Seçmenden geçer not alamayan, bizim takdirimize mazhar olamaz. Milletimizin başta değişim ve yenilenme talebi olmak üzere sandık sonuçlarıyla bize ulaştırdığı beklentilerinin tamamının farkındayız. Mesajların gereğini, vakti-saati geldiğinde, muhakkak yapacağız."