TÜİK açıkladı! Ülke genelinde son 7 ayın en düşük seviyesinde

TÜİK, Haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre ekonomik güven son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

5

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi (EGE) verileri, ekonomik güvenin son 7 ayın en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu. Genel güven endeksi, geçen aya göre yüzde 2,5 azalarak 95,8'e düştü. Bu düşüş, ekonomideki sorunların vatandaşları derin düşüncelere sevk ettiğini gösteriyor.

 

EKONOMİK ZORLUKLAR VE VATANDAŞLARIN ENDİŞESİ

Art arda gelen zamlar ve yeni vergi yükleri, vatandaşların ekonomik sıkıntılarını artırdı. TÜİK'in verilerine göre, Haziran ayında yaşanan düşüş, Mayıs ayındaki nispeten iyimser havayı geride bırakarak, Haziran ayında ekonomik endişelerin ön plana çıktığını işaret ediyor.

 

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ DE DÜŞÜŞTE

EGE'nin alt kırılımlarına bakıldığında, tüketici güven endeksinin de yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3'e düştüğü görülüyor. Bu düşüş, tüketicilerin geleceğe yönelik beklentilerinde zayıflama olduğunu ortaya koyuyor.

 

REEL KESİM VE SEKTÖRLERDEKİ GÜVEN KAYBI

Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi, yüzde 1,9 oranında azalarak 100,5'e geriledi. Hizmet sektörü güven endeksi ise yüzde 1,5 azalarak 115,4'e düştü. Perakende ticaret güven endeksi yüzde 2,6 düşüşle 108,8'e ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azalışla 87,9'a geriledi. Bu veriler, çeşitli sektörlerde de güven kaybının yaşandığını gösteriyor.